Regionálny šéf WHO varuje pred ďalšou blížiacou sa búrkou. Počty prípadov nákazy omikronom stúpajú

TA3 TASR
21.12.2021 19:52

Riaditeľ Regionálneho úradu Svetovej zdravotníckej organizácie pre Európu Hans Kluge v utorok varoval pred "ďalšou blížiacou sa búrkou" v súvislosti s nárastom počtu prípadov koronavírusového variantu omikron v Európe.

Tucet členských štátov hlási skoro stovku prípadov opičích kiahní, oznámila WHO. Prenášajú sa fyzickým kontaktom
TASR/AP

"V prípade omikronu máme stále veľa nezodpovedaných otázok, avšak už teraz vieme, že tento variant sa stáva dominantným v krajinách ako Dánsko či Portugalsko. V Británii sa už stal dominantným. Vidíme prichádzať ďalšiu búrku," povedal regionálny riaditeľ Regionálneho úradu Svetovej zdravotníckej organizácie po pracovnom stretnutí s rakúskym ministrom zdravotníctva Wolfgangom Mücksteinom vo Viedni. Správu priniesla agentúra DPA.


Variant omikron bol na starom kontinente po prvý raz potvrdený pred necelými štyrmi týždňami. Jeho výskyt už potvrdili úrady v 38 z 53 štátov, ktoré Regionálny úrad Svetovej zdravotníckej organizácie ráta do európskeho regiónu.

V priebehu niekoľkých nasledujúcich týždňov sa podľa Klugeho stane nový variant dominantným vo viacerých krajinách Európy a ešte viac zaťaží národné systémy zdravotnej starostlivosti.

"Veľký objem nových infekcií by mohol viesť k väčšiemu počtu hospitalizácií a k rozsiahlemu narušeniu zdravotných systémov a iných kritických služieb," dodal regionálny šéf Regionálneho úradu Svetovej zdravotníckej organizácie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok