Rozpočet ide do pléna parlamentu bez návrhov na zmeny

SITA
23.11.2012 11:06

Gestorský finančný výbor v piatok schválil spoločnú správu výborov k návrhu rozpočtu na budúci rok. Podľa štátneho tajomníka ministerstva financií Petra Pellegriniho, pri rokovaniach vo výboroch žiadne pozmeňujúce návrhy nepadli.

Rozpočet ide do pléna parlamentu bez návrhov na zmeny
SITA

Návrh štátneho rozpočtu na budúci rok a tiež rozpočtu verejnej správy na roky 2013 až 2015 poslali parlamentné výbory na rokovanie do pléna Národnej rady bez akýchkoľvek návrhov na zmeny.

Gestorský finančný výbor hlasmi vládnych poslancov v piatok schválil aj spoločnú správu výborov k návrhu rozpočtu. Poslanci budú v pléne o návrhu rozpočtu rokovať na najbližšej schôdzi, ktorá sa začína v utorok 27. novembra.

Ako pri piatkovom spoločnom rokovaní výborov podotkol štátny tajomník ministerstva financií Peter Pellegrini, skutočnosť, že k rozpočtu neboli vo výboroch prijaté žiadne pozmeňujúce návrhy, vyplýva z toho, že žiadne neboli ani podané.

Finančný výbor o návrhu rozpočtu prvýkrát rokoval v polovici novembra, kedy ho hlasmi poslancov vládneho Smeru-SD odporučil v pléne schváliť. Opoziční poslanci na tomto rokovaní tvrdili, že ambíciu znížiť deficit verejných financií pod 3 % hrubého domáceho produktu podporuje, spôsob, akým sa k nemu chce vláda dopracovať, však považuje za škodlivý.

Minister financií Peter Kažimír vtedy povedal, že s návrhom rozpočtu by síce nešiel na súťaž krásy, ale zodpovedá aktuálnej situácii. Podobné smerovanie diskusie možno pritom očakávať pri rokovaní v pléne Národnej rady SR.

Poslanci musia návrh rozpočtu schváliť do konca roka, v opačnom prípade by nastúpilo rozpočtové provizórium. Od začiatku nového roka by sa tak verejná správa riadila rozpočtom podľa roku 2012. Táto alternatíva však zrejme nehrozí.

Vládny Smer-SD totiž v parlamente disponuje dostatkom hlasov na bezproblémové schválenie zákona roka. Samotný premiér Robert Fico sa po schválení návrhu vládou vyjadril, že žiadne problémy pri prerokúvaní rozpočtu v parlamente neočakáva, čo čiastočne už potvrdilo aj hlasovanie vo finančnom výbore.

Podľa Fica je pritom prvý rozpočet jeho súčasného kabinetu absolútne reálny, garantuje Slovensku miesto v jadre Európy a je pripravený reagovať na rôzne krízové javy. Návrh počíta so znížením deficitu verejných financií v budúcom roku na úroveň 2,94 % hrubého domáceho produktu.

Hotovostný deficit štátneho rozpočtu by mal pritom oproti schválenému rozpočtu na tento rok v budúcom roku klesnúť o vyše 600 mil. eur. Kým tento rok je rozpočtovaný schodok na úrovni 3,675 mld. eur, pre budúci rok rezort financií navrhuje deficit na úrovni 3,059 mld. eur. Celkové rozpočtované hotovostné príjmy štátu pritom rastú o 552 mil. eur na 14,177 mld. eur pri poklese celkových rozpočtovaných výdavkov o 65 mil. eur na 17,235 mld. eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok