Irán vypálil niekoľko riadených striel. Revolučné gardy tak urobili počas vojenských cvičení

TA3 TASR
21.12.2021 12:25

Iránske revolučné gardy vypálili v utorok niekoľko rakiet s plochou dráhou letu. Stalo sa tak počas vojenských cvičení v oblasti strategicky významného Hormuzského prielivu na juhu krajiny. Výročné päťdňové manévre Iránskych revolučných gárd sa začali v pondelok.

Iránske Revolučné gardy zadržali loď, ktorá pašovala naftu
TASR/AP (ilu)

Konkrétny typ rakiet a ani ich dosah Irán nešpecifikoval. Svoje ciele úspešne zasiahlo päť riadených striel a niekoľko útočných bezpilotných lietadiel, informuje AP s odvolaním na iránsku tlačovú agentúru Tasním.

Revolučné gardy v minulosti uviedli, že disponujú raketami s plochou dráhou letu s dostrelom tisíc a 2-tisíc kilometrov. To by podľa AP stačilo na zasiahnutie Izraela a amerických vojenských základní v regióne. Irán občas organizuje vojenské cvičenia tvrdiac, že sú zamerané na zlepšenie pripravenosti jeho síl a testovanie nových zbraní. Minulý mesiac usporiadala iránska armáda svoje každoročné manévre v pobrežnej oblasti Ománskeho zálivu.

Aktuálne päťdňové cvičenia v oblasti Hormuzského prielivu sa konajú len niekoľko dní po tom, ako boli prerušené rokovania o oživení dohody o iránskom jadrovom programe, ktoré od konca novembra prebiehajú vo Viedni.

V roku 2018 odstúpili USA pod vedením vtedajšieho prezidenta Donalda Trumpa od jadrovej dohody a opätovne uvalili sankcie na Irán. Teherán odvtedy začal obohacovať urán až na úroveň 60-percentnej čistoty. Na výrobu atómovej zbrane je potrebný urán s čistotou 90 percent. Irán trvá na tom, že jeho jadrový program je mierový. Odstúpenie Teheránu od svojich záväzkov podľa dohody z roku 2015 však znepokojilo Izrael a ďalšie svetové mocnosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok