Riaditeľov škôl nemôžu za štrajk odvolať, tvrdia odbory

TA3, TASR
23.11.2012 11:23

Zriaďovateľ školy nemôže odvolať riaditeľa z funkcie a skončiť s ním pracovný pomer preto, že využil právo na štrajk, ktoré mu garantuje ústava a Listina základných práv a slobôd. Vo svojom stanovisku to napísal školský odborový zväz.

Riaditeľov škôl nemôžu za štrajk odvolať, tvrdia odbory
SITA

„V prípade, ak bude niektorý riaditeľ odvolaný, odporúčame využiť bezodplatné poskytnutie právnych služieb zväzom, vrátane zastupovania pred súdom,“ vyhlásili odborári.

ZMOS: Riaditeľom hrozí výpoveď

Ľubomír Parízek zo Združenia miest a obcí Slovenska na štvrtkovom brífingu uviedol, že ak by sa riaditeľ zapojil do štrajku, hrozilo by mu odvolanie. Ako štatutár má totiž podľa neho zabezpečiť chod školy. „Nemal by si dovoliť štrajkovať, pretože by porušil predpisy a mohol by byť odvolaný. Zriaďovateľ by mohol poveriť iného riaditeľa,“ povedal Parízek.

Odborári na druhej strane uvádzajú, že riaditeľ školy nie je bežným zamestnancom, ale je štatutárny orgán zamestnávateľa. „S tým sú  spojené aj jeho povinnosti v prípade štrajku, najmä zabezpečiť žiakom bezpečnosť, tým čo neštrajkujú, umožniť pracovať. Preto je dôležité, aby riaditeľ školy a riaditeľ školského zariadenia zvážil, či sa zapojí do štrajku,“ upozorňuje zväz.

Riaditeľom škôl a školských zariadení, ktorí nemôžu kvôli štrajku zabezpečiť vyučovanie a prevádzku školy, odporúčajú, aby písomne požiadali zriaďovateľa o riešenie tohto problému.

V Banskej Bystrici sa vraj báť nemusia

Riaditeľom banskobystrických mestských škôl, ktorí sa zapoja do pripravovaného neobmedzeného štrajku zamestnancov školstva, odvolanie z funkcie nehrozí.

Vedenie mesta si nemyslí, že by k tomu bol dôvod. Uviedol to primátor Banskej Bystrice Peter Gogola s tým, že štvrtkové vyjadrenie funkcionára Združenia miesta a obcí Slovenska považuje za zastrašovanie. „Osobne som bol tým výrokom prekvapený,“ podotkol Gogola.

Ostrý štart v pondelok ráno

Štrajk školských zamestnancov má odštartovať v pondelok ráno o 6.00 h. Štrajk by mohlo odvrátiť ešte rokovanie s ministrom financií, ktoré sa má uskutočniť dnes popoludní. Odborári však naďalej trvajú na desaťpercentnom zvýšení platov v budúcom roku, minister financií aj premiér opakovane vyhlásili, že štát nemá na viac ako na päťpercentné zvýšenie.

Minister Čaplovič vo štvrtok vyzval starostov a primátorov, aby vytvorili kontaktné body, teda miesta, kde by si rodičia mohli počas štrajku nechať svoje menšie deti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok