Ústavný súd rozhodol o sťažnosti Bödöra. V marcovom uznesení bolo porušené jeho právo

TA3 TASR
20.12.2021 18:44

Najvyšší súd porušil základné právo nitrianskeho podnikateľa Norberta Bödöra uznesením z 23. marca, ktoré sa týkalo predĺženia jeho väzby. Rozhodol o tom senát Ústavného súdu SR.

ÚS: Najvyšší súd marcovým uznesením porušil právo Norberta B.
TASR/Martin Baumann

Ústavný súd zrušil uznesenie Najvyššieho súdu "v časti výrokov vzťahujúcich sa na osobu sťažovateľa Ing. N. B. a vec mu v zrušenej časti vracia na ďalšie konanie". Senát Ústavného súdu pod vedením predsedu Petra Molnára tak rozhodol 16. decembra. Najvyšší súd je povinný nahradiť sťažovateľovi trovy konania 576 eur a zaplatiť ich jeho právnemu zástupcovi. Ústavný súd vo zvyšnej časti ústavnej sťažnosti nevyhovel.

Najvyšší súd 23. marca zamietol sťažnosť Norberta Bödöra, obvineného v kauze Dobytkár, voči uzneseniu Špecializovaného trestného súdu a predĺžil mu väzbu do 1. septembra 2021. Norbert Bödör sa na Ústavnom súde sťažoval aj na uznesenie Najvyššieho súdu zo 16. júna, ktorým súd zamietol jeho žiadosť o prepustenie z väzby na slobodu a tiež žiadosť o nahradenie väzby.

Najnovšie Špecializovaný trestný súd 15. decembra zamietol žiadosť Bödöra o prepustenie z väzby. Rozhodnutie nie je právoplatné a o sťažnosti bude rozhodovať Najvyšší súd SR. Hlavné pojednávanie v kauze Dobytkár nariadil Špecializovaný trestný súd na 25. februára 2022.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok