Sarkozyho zatiaľ nebudú vyšetrovať pre financovanie volebnej kampane

TASR
23.11.2012 06:46

Proti bývalému francúzskemu prezidentovi Nicolasovi Sarkozymu sa zatiaľ nezačne vyšetrovanie pre podozrenie z nelegálneho financovania volebnej kampane. Sarkozyho klasifikovali ako svedka s nárokom na právnu pomoc, informoval vo štvrtok jeho advokát Thierry Herzog.

Sarkozyho zatiaľ nebudú vyšetrovať pre financovanie volebnej kampane
SITA

Stalo sa tak po tom, čo exprezidenta 12 hodín vypočúval vyšetrujúci sudca. Vo Francúzsku to znamená medzistupeň medzi obvineným a svedkom.

Prokuratúra v Bordeaux skúma pochybné finančné toky v impériu najbohatšej ženy Francúzska Liliane Bettencourtovej, 90-ročnej dedičky kozmetickej spoločnosti L'Oréal, ktorá od roku 2006 trpí progresívnou demenciou a v októbri 2011 ju preto zbavili svojprávnosti.

Vyšetrovanie sa týka najmä obvinenia, že Sarkozy v roku 2007 prijal od Bettencourtovej nelegálne dary na financovanie svojej predvolebnej kampane. Preverujú sa svedecké výpovede a dva výbery hotovosti z Bettencourtovej účtov po 400.000 eur vo februári a apríli 2007.

Existuje tiež podozrenie, že aj po voľbách dostali francúzski konzervatívci milióny eur. Vo Francúzsku môžu fyzické osoby darovať politickej strane maximálne 7500 eur ročne.

Sarkozy všetky doterajšie obvinenia dôrazne popiera.

V dôsledku aféry prehľadali v júli byt a kancelárie bývalej hlavy štátu. Sarkozy je iba druhým prezidentom Francúzska po Jacquovi Chiracovi, ktorého od roku 1958 predvolal vyšetrujúci sudca.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok