Jeden je miliardár a druhý dokumentarista. Japonská dvojica po návšteve vesmíru úspešne pristála na Zemi

TA3 TASR
20.12.2021 08:13

Dvojica japonských vesmírnych turistov sa v pondelok po 12 dňoch na obežnej dráhe vrátila z Medzinárodnej vesmírnej stanice bezpečne na Zem.

Pristátie návratového modulu pomocou padáka v kazašskej stepi prebehlo podľa plánu o 9.13 h miestneho času (4.13 h SEČ), oznámila ruská vesmírna agentúra Roskosmos. Informovala o tom agentúra AFP. 

Miliardár Jusaku Maezawa a jeho asistent, filmový producent Jozo Hirano boli prvými vesmírnymi turistami samoplatcami na ISS od roku 2009. Cenu tejto vesmírnej cesty nezverejnili. Dvojica Japoncov odštartovala k stanici na obežnej dráhe Zeme 8. decembra z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane spolu s ruským kozmonautom Alexandrom Misurkinom, s ktorým sa aj vrátila.

Maezawa (46), podnikateľ v oblasti módy, dokumentoval každodenný život na ISS pre svoj populárny kanál na platforme YouTube. Fanúšikom napríklad vysvetľoval, ako sa vo vesmíre čistia zuby, ako sa chodí na záchod či ako piť čaj a spať v bezváhovom stave. 

O svojom pobyte na vesmírnej stanici chce neskôr zverejniť aj filmový dokument. Japonský miliardár tiež ohlásil plány v roku 2023 obletieť Mesiac prostredníctvom súkromnej vesmírnej spoločnosti SpaceX. Na tento let chce so sebou zobrať ďalších ôsmich ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok