Egyptský prezident Mursí si udelil nové rozsiahle právomoci

SITA, TA3
22.11.2012 22:23

Egyptský prezident Muhammad Mursí vo štvrtok vydal takzvanú ústavnú deklaráciu, ktorou si udelil rozsiahle nové právomoci. Zároveň odvolal generálneho prokurátora Abd al-Magída Mahmúda.

Prezidentov hovorca Jásir Alí prečítal pred televíznymi kamerami znenie novej deklarácie, podľa ktorého môže hlava štátu "prijať akékoľvek rozhodnutie alebo opatrenie na ochranu revolúcie". Ako ďalej povedal, "ústavné deklarácie, rozhodnutia a zákony vydávané prezidentom sú konečné a nepodliehajú odvolaniu". Cieľom rozšírenia právomocí je "očistiť štátne inštitúcie" a definitívne "zničiť infraštruktúru starého režimu".

Hovorca taktiež upozornil, že žiadny súdny orgán nemá právo rozpustiť kritizované ústavodarné zhromaždenie, ktorého členov vyberal dnes už neexistujúci parlament s prevahou islamistov. Členovia zhromaždenia, ktorí mali v decembri predstaviť návrh novej ústavy, navyše dostali od prezidenta na jeho dokončenie ďalšie dva mesiace.

Čo sa týka prípadov usmrtenia demonštrantov silami zosadeného prezidenta Husního Mubaraka, Mursí vo štvrtok nariadil zopakovanie vyšetrovania a súdnych konaní, na čo by mohli doplatiť vysokí predstavitelia armády.

Najnovší Mursího krok vzápätí odsúdil jeden z najvýznamnejších predstaviteľov opozície Muhammad al-Barádií, podľa ktorého si prezident "uzurpoval všetku štátnu moc a vymenoval sa za nového egyptského faraóna". Bývalý generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu, ktorý je držiteľom Nobelovej ceny mieru, deklaráciu vo svojom internetovom príspevku označuje za "významný úder pre revolúciu" a varuje pred možnými "neblahými následkami".

Rázne opatrenia egyptského prezidenta si vyberajú svoju daň. Káhira sa opäť zmieta v nepokojoch. Po tom, čo Muhammad Mursí včera odvolal generálneho prokurátora a vydal dekréty, ktorými si upevnil moc. Opozícia preto vyzvala ľud, aby vyšiel do ulíc a protestoval. Ich výzvu vypočuli.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok