Bývalý španielsky kráľ Juan Carlos sa objavil na verejnosti. Udialo sa tak iba niekoľko dní po uzavretí jeho korupčnej kauzy

TA3 TASR
19.12.2021 00:23

Bývalý španielsky kráľ Juan Carlos sa po dlhšej dobe v sobotu opäť objavil na verejnosti.

Bývalý španielsky kráľ Juan Carlos sa objavil na verejnosti. Udialo sa tak iba niekoľko dní po uzavretí jeho korupčnej kauzy
TASR/AP

Exmonarchu podľa tlačovej agentúry AFP videli na tenisovom turnaji v Abú Zabí - hlavnom meste Spojených arabských emirátov (SAE) - len niekoľko dní po tom, ako švajčiarska prokuratúra pre nedostatok dôkazov uzavrela prípad súvisiaci s jeho osobou a korupciou vo výške 100 miliónov dolárov.

Juan Carlos bol hosťom exhibičného podujatia, ktoré zorganizovala štátna holdingová spoločnosť Mubadala, a kde vystúpil aj španielsky tenista Rafael Nadal. Bývalý kráľ odišiel do exilu v SAE vlani v auguste po tom, ako voči nemu súdy vzniesli obžalobu z korupcie. Podľa švajčiarskej prokuratúry bývalý kráľ prijal úplatok 100 miliónov dolárov za sprostredkovanie kontraktu na výstavbu vysokorýchlostnej železničnej trate v Saudskej Arábii, ktorý získalo nemenované španielske konzorcium.

Po troch rokoch vyšetrovania však ženevská prokuratúra uviedla, že peniaze prevedené na švajčiarsky bankový účet "neboli dostatočne zdokumentované". Prokuratúra dodala, že vyšetrovanie "neumožnilo uspokojivo preukázať prepojenie medzi sumou prijatou od Saudskej Arábie a zmluvou na výstavbu vysokorýchlostnej trate".

Juan Carlos začiatkom decembra tiež požiadal na anglických súdoch o imunitu po tom, ako ho jeho bývalá milenka obvinila zo špehovania a obťažovania. Dánska podnikateľka Corinna zu Sayn-Wittgenstein-Saynová (57) žiada od bývalého panovníka na najvyššom súde náhradu za ublíženie na zdraví. Juan Carlos (83), ktorý vládol od roku 1975 do svojej abdikácie v roku 2014, vinu popiera a tvrdí, že anglické súdy nad ním - ako príslušníkom španielskej kráľovskej rodiny - nemajú žiadnu právomoc.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok