Žilinka reaguje na podnet poslancov SaS a OĽANO. Žiadna z mocí nemá právo mi ukladať, ako mám postupovať, tvrdí

TA3 TASR
18.12.2021 16:25

Žiadna zo zákonodarnej, výkonnej alebo súdnej moci nemá právo ukladať generálnemu prokurátorovi Slovenskej republiky, akým spôsobom má uplatňovať svoje zákonné oprávnenia ani ako má postupovať v konkrétnej trestnej veci.

Paragrafu 363 už majú dosť. Spustili petíciu, v ktorej žiadajú zmenu
TASR/Martin Baumann

Na sociálnej sieti to uviedol šéf Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky Maroš Žilinka. Reagoval tak na skupinu poslancov Národnej rady Slovenskej republiky za SaS a OĽANO, ktorá sa obrátila na Ústavný súd Slovenskej republiky v súvislosti s využívaním sporného paragrafu 363 Trestného poriadku generálnym prokurátorom.

Poslanci podľa Žilinku svoj návrh na vyslovenie nesúladu paragrafu 363 Trestného poriadku s Ústavou Slovenskej republiky postavili na tvrdení, že prokuratúra je súčasťou výkonnej moci, čo vyvrátil aj nález Ústavného súdu. "Je preto nepochybné, že v Slovenskej republike prokuratúra nie je súčasťou výkonnej moci, ako to nesprávne tvrdia navrhovatelia, ktorí navyše prikladajú tomuto tvrdeniu povahu rozhodujúceho východiska pre tvrdený nesúlad napadnutých ustanovení Trestného poriadku s Ústavou Slovenskej republiky," skonštatoval Žilinka.

Predmetom rozhodovania Ústavného súdu nebude podľa Žilinku preskúmanie spôsobu, akým sa používa paragraf 363 Trestného poriadku, ale preskúmanie a rozhodnutie, či napadnuté ustanovenie Trestného poriadku je alebo nie je v súlade s ústavou.

Skupina poslancov Národnej rady Slovenskej republiky za SaS a OĽANO sa obrátila na Ústavný súd Slovenskej republiky v súvislosti s využívaním sporného paragrafu 363 Trestného poriadku. Poslanci chcú vedieť, či spôsob, akým ustanovenie generálny prokurátor Žilinka využíva, je v súlade s Ústavou Slovenskej republiky. V piatok o tom informoval poslanec Alojz Baránik.

Sporný paragraf umožňuje generálnemu prokurátorovi zrušiť právoplatné rozhodnutie prokurátora alebo policajta, ak takým rozhodnutím alebo v konaní, ktoré mu predchádzalo, bol porušený zákon.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok