O titule majtra sveta F1 sa rozhodne v Brazílii

SITA
22.11.2012 18:08

Nedeľňajšie preteky Veľkej ceny Brazíle formuly 1 na okruhu Interlagos ponúknu súboje o titul majstra sveta 2012, ktorým sa stane buď Nemec Sebastian Vettel (Ferrari) alebo Španiel Fernando Alonso (Red Bull).

O titule majtra sveta F1 sa rozhodne v Brazílii
SITA

Sedemnásobný svetový šampión Michael Schumacher absolvuje na autodróme Josého Carlosa Paceho posledné preteky svojej kariéry v efjednotke. Líder priebežného poradia jazdcov Vettel má pred Alonsom trinásťbodový náskok. To znamená, že Nemec s istotou získa svoj tretí titul svetového šampióna v prípade, že sa umiestni do štvrtého miesta.

O víťazstve tímu Red Bull v súťaži o Pohár konštruktérov rozhodli výsledky pretekov na VC USA, kde zvíťazil pilot McLarenu Lewis Hamilton. Ten pri tohtotýždňovej rozlúčke s tímom McLaren prisľúbil tvrdý boj o víťazstvo na brazílskej veľkej cene.

"Preteky na okruhu Interlagos, ktorého trať sa vyznačuje veľkým prevýšením, budú zaujímavé, a to nie len vďaka tradične skvelým fanúšikom. Jazdí sa tam proti smeru hodinových ručičiek a riedky vzduch sťažuje podmienky pre motor, pretože Sao Paulo sa nachádza 1000 m nad úrovňou morskej hladiny," tak opísal podmienky na brazílskej trati ašpirant na celkové prvenstvo Sebastian Vettel na stránke tímu Red Bull.

"Dlhé ľavotočivé zákruty pre veľkú odstredivú silu spôsobujú veľkú záťaž na krčné svalstvo. Kvôli nim robím špeciálne cviky, aby si moje svaly zvykli," prezradil Vettel. Nemec sa môže v nedeľu stať najmladším jazdcom, ktorý získal tri tituly majstra sveta v rade.

Fernandovi Alonsovi pomohlo k udržaniu si šance na tohtoročný triumf tretie miesto na VC USA v Austine. "Moja šanca na titul možno nie je veľká, štatisticky azda okolo 25 percent, ale v srdci cítim, že je to viac. V Interlagos sa môže stať čokoľvek, veď už sme sa presvedčili, aká dôležitá je spoľahlivosť vozidla," vyhlásil 31-ročný Španiel.

Práve spoľahlivosti sa obáva Vettel, ktorého viackrát v aktuálnom ročníku zradil jeho monopost a v tíme istého víťaza Pohára konštruktérov musia riešiť problémy s alternátorom. "Ide len o obavu, to je všetko. Máme už tretí alternátor a ten v pretekoch reaguje na motor celkom inak," povedal šéf tímu Red Bull Christian Horner. Obaja rivali - Vettel i Alonso - doteraz získali dva tituly majstra sveta. Alonso sa tešil v rokoch 2005 a 2006, Vettel ako najmladší pretekár v histórii formuly 1 obhájil titul svetového šampióna (2010, 2011).

Preteky v Sao Paule budú "labuťou piesňou" pre Michaela Schumachera. Držiteľ viacerých rekordov v "efjednotke" sa pôvodne rozhodol pre koniec kariéry v závere sezóny 2006, ale o štyri roky neskôr sa vrátil a odvtedy súťaží za Mercedes.

Do kokpitu si na budúci rok namiesto neho sadne Brit Lewis Hamilton. Štyridsaťtriročný veterán vyhlásil, že Veľká cena Brazílie, kde dopíše "poslednú kapitolu" v populárnom seriáli, je tým pravým miestom na skončenie kariéry, a dúfa, že si to užije viac než pred šiestimi rokmi v tíme Ferrari.

"Interlagos je ideálnym miestom na rozlúčku, pretože ide o tradičné miesto, kam patrí formula 1," povedal pre ESPN Schumacher. "Vždy som si tam užíval entuziazmus brazílskych fanúšikov, ide jednoducho o skvelý okruh, ktorý bol svedkom množstva pamätných pretekov. Unikátna trať garantuje veľa akcie. Navyše, vždy sa tam pristihnem pri spomienkach na Ayrtona (Sennu)," prezradil sedemnásobný majster sveta.

Jeho nástupca v Mercedese Hamilton vyhlásil, že sa chce s McLarenom v nedeľu rozlúčiť víťazstvom. Na okruhu Interlagos však majster sveta z roku 2008 doteraz nikdy nezvíťazil. "Zaprisahal som sa, že v mojich posledných pretekoch za volantom McLarenu vydám v každom kole zo seba všetko," povedal 27-ročný pretekár, ktorý v aktuálnej sezóne zaznamenal štyri víťazstvá. Naposledy sa z triumfu tešil na VC USA v texaskom Austine, čím dokázal progres, ktorý od letnej prestávky sľuboval šéf britského tímu Martin Whitmarsh.

Preteky pravdepodobne zdramatizuje dážď, v sobotu počas kvalifikácie bude podľa meteorológov polooblačno. Veľká cena Brazílie sa začne v nedeľu o 17.00 h SEČ. 

Jeden z dvojice rivalov Sebastian Vettel (Nem.) Red Bull - Fernando Alonso (Šp.) Ferrari, získa titul majstra sveta 2012 (a svoj tretí) za týchto podmienok: 

Vettel sa stane majstrom sveta F1 2012 ak:
- sa v pretekoch umiestni do štvrtého miesta 
- skončí piaty, šiesty alebo siedmy a Alonso nezvíťazí 
- príde do cieľa ôsmy alebo deviaty a Alonso skončí na treťom alebo nepódiovom mieste 
- príde do cieľa najlepšie na 10. mieste a Alonso nezíska pódiové umiestnenie 

Alonso sa stane majstrom sveta F1 2012 ak:
- zvíťazí a Vettel skončí na piatom mieste a horšie 
- skončí druhý a Vettel bude najlepšie na ôsmom mieste
- príde do cieľa tretí a Vettel skončí najlepšie na 10. mieste

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok