Na Ukrajine zaznamenali prvý prípad nákazy variantom omikron

TA3 TASR
18.12.2021 11:29

Na Ukrajine zaznamenali v noci na sobotu prvý prípad nákazy koronavírusovým variantom omikron. V sobotu o tom na sociálnej sieti Facebook informoval ukrajinský minister zdravotníctva Viktor Ľaško, ktorého citovala agentúra TASS.

Nové čísla
TASR/Alexandra Moštková

Podľa Ľaška bol variant omikron na Ukrajinu zavlečený zo Spojených arabských emirátov.

"Osoba, u ktorej sa potvrdila nákaza týmto variantom koronavírusu, sa vrátila zo Spojených arabských emirátov, kde bola v kontakte s ľuďmi s ochorením Covid-19. Pacient podstupuje liečbu," uviedol Ľaško s tým, že úrady sa v súčasnosti snažia zostaviť zoznam ľudí, s ktorými táto osoba prišla do kontaktu.   

Šéf rezortu zdravotníctva zároveň vyzval ľudí, aby sa dali zaočkovať a vyhýbali sa cestám do krajín, v ktorých dominuje variant omikron. Tento variant pritom podľa agentúry TASS zaznamenali už v približne v 80 krajinách sveta.

Nositeľom je žena 

O prvom prípade nákazy omikronom informoval v sobotu ráno aj genetik Oleksandr Koľada z Ukrajinskej akadémie vied, podľa ktorého je prvým zaznamenaným nositeľom tohto variantu na území Ukrajiny žena. Ukrajinské ministerstvo zdravotníctva zároveň v sobotu  oznámilo, že v krajine podali prvým ľuďom tretiu posilňujúcu dávku vakcíny proti koronavírusu.

Podľa rezortu od začiatku očkovacej kampane na Ukrajine podali túto vakcínu takmer 14,4 miliónom ľudí z toho takmer 13 miliónov dostalo už obe dávky vakcíny a 74 ľudí tretiu posilňujúcu dávku. Podávanie tretej dávky vakcíny pritom ukrajinské ministerstvo zdravotníctvo povolilo iba 14. decembra, a to zatiaľ iba pre ľudí s oslabenou imunitou.

Za uplynulých 24 hodín pribudlo na Ukrajine 7503 nových prípadov nákazy a 288 súvisiacich úmrtí. Od začiatku pandémie tam pritom zaznamenali už viac ako 3,6 milióna prípadov a 92 tisíc úmrtí, píše agentúra TASS.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok