Sviatočné prímerie narušili. Obrovská slamená koza skončila v plameňoch, v Škandinávii symbolizuje Vianoce

TA3 TASR
17.12.2021 20:10

Švédska polícia zadržala muža podozrivého z podpálenia obrovskej slamenej kozy, ktorá pred Vianocami už tradične zdobí námestie vo východošvédskom meste Gävle a pravidelne sa stáva stredobodom záujmu podpaľačov.

Sviatočné prímerie narušili. Obrovská slamená koza skončila v plameňoch, v Škandinávii symbolizuje Vianoce
TASR/AP

Okrem veľkej kozy v piatok padla za obeť plameňom aj jej menšia "sestra", dodala agentúra AFP. Obe slamené sochy vydržali na námestí neporušené od začiatku adventu, takže takmer mesiac.

Koza je oddávna škandinávskym symbolom Vianoc. V 19. storočí bola dokonca postavou, ktorá nosí darčeky. V tejto misii ju neskôr v Škandinávii vystriedal vianočný škriatok. Mnoho švédskych domácností ale dodnes kladie slamenú kozu k vianočnému stromčeku alebo ju používa na ozdobenie príbytkov.

Koza vyrobená z dreva a slamy počas celého adventu zdobí mesto Gävle od roku 1966. V tomto meste, vzdialenom 163 kilometrov severne od Štokholmu, sa stalo tradíciou, že sa ju niekto pokúsi podpáliť, alebo dokonca uniesť.

Tento rok socha vydržala na svojom mieste takmer celý advent. Pre podozrenie z podpálenia veľkej sochy i jej menšieho "súrodenca" polícia zadržala 40-ročného muža, ktorý mal na rukách sadze a zodpovedal popisu svedkov. Tí uviedli, že horieť začala najskôr menšia koza, ale plamene sa z nej rozšírili aj na veľkú. Neporušená zostala len kovová kostra.

Odkedy v roku 1966 postavili v Gävle prvú slamenú kozu, vysokú 13 metrov a vážiacu tri tony, bola táto medzičasom už tradičná výzdoba desiatky ráz podpálená alebo inak zničená, raz dokonca ešte pred svojím dokončením.

Naposledy boli podpaľači úspešní v roku 2016. Rekordne dlho, štyri roky, trvajúce "prímerie" bolo narušené až tento piatok, dodala agentúra AFP. Vianočná koza z Gävle je taká populárna, že má svoje konto na sociálnej sieti Twitter.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok