U nás chodí Ježiško, ale kto nosí darčeky vo svete? Befana, Joulu Pukki aj Hoteiosha

TA3/zm
23.12.2021 16:00

Na Slovensku sa deti najskôr tešia na Mikuláša a 6. december. Potom na Ježiška, ktorý im prinesie darčeky počas Štedrého dňa. Deti po celom svete sa tešia na Vianoce, ale v každej krajine nosí dary iná postavička.

U nás chodí Ježiško, ale kto nosí darčeky vo svete? Befana, Joulu Pukki aj Hoteiosha
Pexels/Jonathan Borba

Ježiško, Santa Klaus a Dedo Mráz. To sú pre nás pomerne známe vianočné postavičky, ale počuli ste už aj o Befane, Joulu Pukkim alebo Hoteioshovi? Na týchto i ďalších sa počas Vianoc tešia deti po celom svete.

V hlavnej úlohe čarodejnice

V Taliansku majú deti dve nádielky, podobne ako u nás. Klasické vianočné darčeky si otvárajú o polnoci z 24. na 25. decembra, ale prekvapenie deťom z Apeninského polostrova prináša aj čarodejnica Befana, ktorá prichádza na metle 5. januára a podobne ako Mikuláš nosí deťom sladkosti a iné drobnosti cez komín.

Hoci v Taliansku sa na čarodejnice tešia, v Nórsku je to opačne. Ľudia skrývajú svoje metly, aby im ich žiadna striga neukradla a nemohla konať čiernu mágiu.

Severské Vianoce

Vianoce na Severe majú i ďalšie zaujímavé tradície. Vo Fínsku darčeky dobrým deťom nosí Joulu Pukki, ale ak niektoré z ratolestí neposlúchali, podľa povery ich škriatkovia odnesú do ľadového kráľovstva.

Aj Island má krásnu legendu, podľa ktorej v horách žije obryňa s 13 synmi, zlými škriatkami. Pred Vianocami schádzať do miest i dedín a unášajú neposlušné deti. V sviatočnom období si tiež všetci na Islande musia dávať pozor na znamenia, napríklad na zlú čiernu mačku, ktorá zje každého, kto pod stromček nedostal ani jeden kus oblečenia.

Vianoce a deti Pexels/olia danilevich

Otcovia Vianoc

Deti vo Francúzsku a Portugalsku veria na Otcov Vianoc. V krajne galského kohúta si večer pred Vianocami deti položia topánky pred krb a čakajú, že im ich Pere Noel naplní darčekmi. Jeho spoločníkom je Pere Fouettard, a ten zas neposlušným deťom dáva výprask.

Otec Vianoc sa v Portugalsku volá Pai Natal. Deti si nájdu darčeky buď pod vianočným stromčekom, alebo pri krbe vždy počas štedrého večera 24. decembra.

Darčeky prichádzajú loďou

V Holandsku oslavujú Sinterklaasa, čo znie podobne ako Santa Klaus, ale miestne deti veria, že k nim tento štedrý muž prichádza loďou zo Španielska. A tak na neho nečakajú do Vianoc, ale nádielku si preberú už 5. decembra. Zvyk podobný nášmu Mikulášovi má rovnako ako u náš čerta, aj v Holandsku svoju zápornú postavu. Pomocník Čierny Petra, s veľkým bielym golierom a tvárou namaľovanou na čierno, straší neposlušné deti.

Zaujímavé je, že prímorská krajina, akou je Gréckou, nemá takéto tradície spojené s námorníctvom. Tu si deti darčeky práveže nachádzajú pod posteľou. Nosí im ich Svätý Bazil počas Silvestrovskej noci.

Nemecké uhorky

Pre deti má zaujímavú tradíciu aj Nemecko. Netýka sa priamo darčekov, ale najmenší ju obľubujú. Spočíva v tom, že sa ako jedna z ozdôb na stromčeku ukryje aj dekorácia v tvare uhorky. To dieťa, ktoré ju nájde ako prvé si môže prvé otvoriť aj svoje darčeky. V bezdetných domácnostiach sa o zvyku hovorí, že kto si nájde uhorku, bude mať celý rok šťastie.

Oči aj vzadu

V japonských vianočných zvyklostiach zas vystupuje kňaz Hoteiosha, ktorý je skôr podovný Mikulášovi než Ježiškovi. Prináša deťom darčeky a tie veria, že má oči všade, aj vzadu na hlave, preto sa v tomto období snažia správať pekne, pretože ich môže stále vidieť.

Vedeli ste, že...?

U nás si Vianoce nevieme predstaviť bez Mrázika alebo rozprávky Tri oriešky pre Popolušku. Vo Švédsku zas majú tieto sviatky spojené s kreslenou postavičkou káčera Donalda. Tradícia vznikla v roku 1958, kedy po prvýkrát odvysielali vianočný špeciál „Káčer Donald Duck a jeho priatelia vám prajú veselé Vianoce“. Odvtedy sa každá rodina s deťmi ponáhľa k obrazovke, aby ho na Štedrý deň nepremeškala. A zvyčajne sa vysiela 24. decembra vždy o 15tej hodine.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok