Vianočné tradície vo svete: Sviatky v zahraničí symbolizujú lampióny, lode i pavučiny

TA3/zm
24.12.2021 10:00

Typické slovenské Vianoce predstavuje ozdobený stromček, najskôr pôst, potom slávnostná večera, spievanie kolied, a samozrejme, darčeky. Potom máme množstvo zvykov, ako dávať pod obrus šupinu z kapra, alebo rozkrajovať jabĺčko.

Vianočné tradície vo svete: Sviatky v zahraničí symbolizujú lampióny, lode i pavučiny
Pexels/Brett Sayles

Iný kraj, iný mrav platí aj v prípade najkrajších sviatkov roka. Pozrite sa, ako vyzerá Štedrý deň v tých najrôznejších kútoch sveta.

Argentínske lampióny

Hoci je počas Vianoc v Argentíne teplo, majú s nami niekoľko spoločných tradícii. Vencami a girlandami ozdobujú svoje domovy zvonku i zvnútra, tiež majú vianočný stromček a betlehemy. Darčeky v tomto kúte sveta nie sú až také rozšírené, dávajú si ich medzi sebou len najbližší členovia rodiny. Pre nás netradičné by však bolo argentínske púšťanie lampiónov. Vyzerajú podobne ako lampióny šťastia, ale volajú sa globos a je to vlastne papierová dekorácia, ktorú so zažatým plamienkom vo vnútri rodiny vypúšťajú na Vianoce o polnoci smerom k oblohe.   

Argentínske lampióny Pexels/Adi Perets

Dominikánski anjeli

Určite poznáte tajného Santu, kedy si každý člen väčšieho kolektívu vyžrebuje len jednu osobu, ktorú tajne obdaruje. Podobne to majú aj v Dominikánskej republike, akurát darčeky nenosí Santa, ale anjeli  alebo angelitos. V rámci tohto vianočného zvyku sa vystrihnú postavičky anjelov z papiera, na každú sa napíše jedno meno a potom sa žrebuje. Ale je to ešte lepšie! Dominikánci nedávajú jeden darček pod stromček, ale každý adventný týždeň jeden a až na konci sviatkov sa obdarovaná osoba dozvie, od koho prekvapenia boli.  

Dominikánski anjeli Profimedia

Fínske mandle

Ak poznáte anglický vianočný puding s prekvapením, podobnú tradíciu majú aj Fíni. Na Štedrý deň pripravujú ryžový nákyp, v ktorom je len jedna jediná zapečená mandľa. Kto ju podľa zvyklostí nájde, bude mať v nasledujúcom roku svadbu.

Fínske mandle Profimedia

Grécke lode

Vianoce v Grécku môžu pre našincov pôsobiť ako mix ďalších iných sviatkov, ktoré poznáme. Na Štedrý deň chodievajú zvyčajne chlapci do ulíc, od domu k domu, spievať koledy. Podobne ako u nás šibačka nie je pre dievčatá, tak aj grécke kalande, teda koledy, sú doménou chlapcov. Deti však za svoj spev dostávajú sladkosti, čo zas pripomína americký Halloween, ktorý poznáme aj u nás.

Popri symboloch Vianoc, ktoré máme s Grékmi spoločné, na ostrovoch vídať aj ozdobené modely člnov, nafarbené najčastejšie dozlata a ozdobené prírodnými dekoráciami, napríklad orieškami. Zdobenie lodí je pre Grékov veľmi starý zvyk, keďže sa jedná o prímorskú krajinu.

Indické banánovníky

V porovnaní s inými slávnosťami sú v Indii Vianoce malým sviatkom, keďže v krajine sú približne len tri percentá populácie kresťania. Namiesto pre nás tradičných, ihličnatých stromčekov Indovia zdobia banánovníky alebo mangovníky. V podstate akýkoľvek strom majú k dispozícii. V južnej časti krajiny je ešte zvyk dávať na strechu domov žiarovky s ropnými horákmi, ktoré majú symbolizovať svetlo sveta.

Islandské čítanie

Na Islande majú naozaj krásnu vianočnú tradíciou, ktorou by sme sa mohli inšpirovať. Volá sa Jolabokaflod a hovorí o tom, že každoročne si členovia rodiny nájdu pod stromčekom knihy, ktoré spoločne na Štedrý večer čítajú. Tradícia nie je až taká stará, má pôvod v období po druhej svetovej vojne, kedy bol papier nedostatkovým tovarom a kniha vzácnym darom.

Islandské čítanie Unsplash

Mexický koláč

Pre Mexičanov nie je dôležitý 24. december, ale oveľa viac 6. január a 2. február. Ale postupne. V tejto krajine sa darčeky rozdávajú na Troch kráľov, ktorí podľa legendy prišli Ježiša obdarovať zlatom, kadidlom a myrhou. Do okna si preto najmä deti stavajú topánky, podobne ako u nás na Mikuláša, aby ich mudrci naplnili darčekmi. Rodiny pripravujú aj  špeciálny koláč, v ktorom je zapečená postavička Ježiška. Tento kto ju vo svojej porcii objaví, bude hrať rodiča malého Ježiška na Hromnice, teda na sviatok Obetovania Pána.

Ukrajinská pavučina

Vianočné stromčeky u jedného z našich susedov sú tradične zdobené falošným pavúkom a pavučinou. Tento ukrajinský zvyk má rodine priniesť šťastie a pramení z veľmi peknej povery. Kedysi žila chudobná žena, ktorá si nemohla dovoliť ozdobiť svoj vianočný stromček, ale keď sa Štedrý deň zobudila zistila, že ho pavúk ozdobil žiarivou sieťou.

Venezuelské korčuľovanie

Vianoce po našom nemajú s tými vo Venezuele veľa spoločného. Keby ste sa v tejto juhoafrickej krajine nachádzali v období od 16. decembra až do Štedrého dňa, prekvapilo by vás, že sú ulice prevažne zatvorené pre autá, aby sa v nich mohli obyvatelia premávať na korčuliach. Čo to má so sviatkami netušíme, ale táto tradícia patrí medzi tie najkurióznejšie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok