Rezort práce už vyplatil na pandemickej štátnej pomoci viac ako dve miliardy eur

TA3 TASR
17.12.2021 15:40

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR vyplatilo k 5. decembru tohto roka celkovo skoro 2,15 miliardy eur na pandemickej štátnej pomoci. Vyplýva to z aktualizovanej správy o projekte prvá pomoc, ktorú pripravuje Inštitút sociálnej politiky.

euro peniaze 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Informovala o nej hovorkyňa rezortu práce Michaela Slivková Kirňaková. Zároveň pripomenula, že za november a december tohto roka rezort vypláca zamestnávateľom, samostatne zárobkovo činným osobám a zamestnancom rozšírený rámec Prvá pomoc+. Inštitút spresnil, že alokácia pomoci za september a október presiahla objem vyplatenej pomoci za júl, čo odráža aj postupné zhoršovanie epidemickej situácie. Rovnako je badateľný aj mierny nárast v počte podporených mesačných pracovných miest.

"Priemerná suma pripadajúca na zamestnanca sa udržuje blízko júlovej úrovne. Prostredníctvom opatrení 2 a 3A sa za september a október vyplatilo viac ako 95 % Prvej pomoci. Naďalej najintenzívnejšie využívajú nástroje Prvej pomoci mikropodniky. Za posledné mesiace dochádza k zvyšovaniu podielu veľkých podnikov," zhrnul rezort.

Výška priemernej finančnej podpory na jedného pracovníka za október sa udržuje nad hranicou 355 eur. Usporiadanie podnikov z pohľadu priemernej výšky príspevku však v posledných mesiacoch kolíše. Rezort spresnil, že kým do konca júna platilo, že čím väčší bol podnik, tým nižšia bola podpora na zamestnanca, tak za júl sa pozície na prvej priečke vymenili. Na zamestnanca malého podniku pripadalo za tento mesiac viac ako 438 eur, pri mikropodnikoch priemerná pomoc dosiahla zhruba 424 eur.

"Za september došlo k ďalšiemu posunu, keď v priemere pripadalo na zamestnanca veľkého podniku približne 317 eur, zatiaľ čo podpora na pracovníka stredného podniku nepresiahla v priemere 269 eur. Októbrové údaje signalizujú návrat na pôvodné usporiadanie jednotlivých kategórií, v ktorom majú prvenstvo mikro a malé podniky, nasledujú ich stredné a veľké podniky," dodal rezort.

V dôsledku zhoršenej epidemickej situácie sleduje rezort obrat vo vývoji objemu vyplatenej Prvej pomoci. Za júl 2021 sa vyplatilo zhruba 30 miliónov eur, zatiaľ čo za september viac ako 33 miliónov eur a predbežný údaj za október presiahol júlovú alokáciu zhruba o milión eur. "Rovnako sme zaznamenali oživenie v počte podporených mesačných pracovných miest. Kým za júl sa podporilo viac ako 84.000 mesačných pracovných miest, tak za september sa počet priblížil k 90-tisíc," dodalo ministerstvo.

Podiel mikropodnikov na vyplatenej pandemickej pomoci sa v posledných mesiacoch udržuje nad 50 %. Kým pri tejto kategórii dochádza len k miernym medzimesačným zmenám v relatívnom vyjadrení, tak pri veľkých podnikoch eviduje inštitút postupný nárast až na viac ako 31 % za september zhruba z 18 % zaznamenaných za jún. "Pri malých a stredných podnikoch sledujeme pokles ich podielu na vyplatenej sume až zhruba na 7,4 % a 4,5 % za september oproti júnovým približne 17,5 % a 11,9 %," uzavrel rezort.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok