Situácia v Arrive sa zlepšuje. Pred Vianocami očakáva viac ako 80 percentnú vypravenosť spojov

TA3 TASR
17.12.2021 12:40

Situácia v regionálnej autobusovej doprave v Bratislavskom kraji sa zlepšuje. Vyhlásil to jej nový prevádzkovateľ dopravca Arriva, ktorý sa od polovice novembra borí pre nedostatok vodičov s výpadkami spojov. Aktuálne deklaruje, že za mesiac získal už viac ako 100 nových vodičov autobusov a viac ako 80-percentnú vypravenosť spojov predpokladá už pred Vianocami.

Nemožné sa stáva realitou. Jeden lístok by mal platiť na všetky prostriedky verejnej dopravy
TASR/Jaroslav Novák

Stále sú pripravení prijať viac ako 70 vodičov

"Zaviazali sme sa, že situáciu vyriešime a cestujúci vidia, že sa situácia v prímestskej autobusovej doprave v Bratislavskom kraji každý týždeň zlepšuje. K zásadnému zlepšeniu napomohlo to, že sa ku kolegom, ktorí vozia cestujúcich od 15. novembra, postupne pridalo už viac ako 100 kolegov – vodičov. Stále sme pripravení prijať viac ako 70 vodičov zo Slovenska," povedal generálny riaditeľ spoločností Arriva na Slovensku László Ivan.

Deklaruje, že vodičom ponúkajú férové platové podmienky, výplatný termín k 10. dňu v mesiaci, stabilnú prácu na desať rokov, každoročné zvyšovanie mzdy o päť percent, ubytovanie zdarma a náborový príspevok 3500 eur, ak podpíšu zmluvu do konca decembra a začnú voziť cestujúcich ešte v decembri 2021 či najneskôr v januári 2022.

Cestujúcich v kraji vozí 120 autobusov

Arriva podľa Ivana investovala v tomto roku viac ako 26 miliónov eur a s dostatočným predstihom nakúpila nové autobusy aj pre Bratislavský kraj. Cestujúcich v kraji vozí 120 nových autobusov a v priebehu prvej polovice budúceho roka sa k nim má postupne pridať ďalších 55 nových autobusov. Vďaka tomu má byť vozový park v prímestskej autobusovej doprave v Bratislavskom kraji kompletne zmodernizovaný. "V investíciách do modernizácie dopravy v kraji budeme pokračovať aj na budúci rok,“ uviedol Ivan.

Arriva začala zabezpečovať prímestskú dopravu v Bratislavskom kraji v polovici novembra. Od začiatku však má problém s nedostatkom vodičov. Spôsobuje to výpadky viacerých spojov, najmä v okolí Pezinka a Senca. Dopravca deklaruje, že problém sa snaží vyriešiť. Nových šoférov zháňa i v zahraničí. Podpísal dohodu aj s vodičmi mikrobusov, ktorí vypomáhajú s vykrytím niektorých spojov v kraji.

Zmluvu podpísali na desať rokov

Bratislavský samosprávny kraj s Arrivou ako víťazom tendra na nového regionálneho dopravcu podpísal zmluvu na desať rokov za vyše 330 miliónov eur. Šéf Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba potvrdil, že dopravcu pre výpadky spojov neminú zmluvné pokuty. 

Doteraz sú na úrovni 930-tisíc eur, z čoho chce kraj vykryť v januári 2022 dopravu zadarmo pre cestujúcich v prímestskej doprave. Za každý jeden deň, keď dopravca nedokázal zabezpečiť dopravnú obslužnosť kraja minimálne na úrovni 95 percent, bude podľa Drobu dostávať zmluvnú pokutu od Bratislavského samosprávneho kraja vo výške 30-tisíc eur za deň.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok