PR správa Spoločnosť

Slovensko má prvé hudobné NFT, prichádza s ním Majk Spirit

PR
21.12.2021 06:05

Spomínate si, s akým nadšením sme ako malé deti zamieňali kartičky našich obľúbených hrdinov? Tí, ktorí sa o kartičky dobre starali, dnes vlastnia rozprávkové bohatstvo. Papierové kartičky majú v 21. storočí nasledovníka v podobe NFT.

Slovensko má prvé hudobné NFT, prichádza s ním Majk Spirit
Crypton Digital

Non-fungible tokens/nezameniteľné tokeny si získavajú priaznivcov po celom svete. Unikátne vlastníctvo digitálneho diela, či už je to zvuk, video, text, alebo iný súbor, zapísané na blockchaine, zaujalo celý svet.

Ponuka a dopyt sú kľúčovými hnacími silami pre tvorbu ceny na trhu. Vďaka vzácnej povahe NFT, ako aj vysokému dopytu zo strany zberateľov a investorov, sú ľudia pripravení zaplatiť často veľa peňazí. Napokon, v NFT sa snúbi nespochybniteľné vlastníctvo, jednoduchý prevod, autentickosť, a predovšetkým nový umelecký trend.

NFT v žiare svetových hviezd

Dôvody, prečo sa celosvetovo známe osobnosti rozhodnú pre vytvorenie vlastného NFT, sú rôzne. Zatiaľ čo jednu skupinu motivuje avantgardné oslovenie svojich fanúšikov – Jay-Z, Doja Cat, svetové športové kluby –, druhí ho vnímajú ako príležitosť byť pri míľniku vývoja smerovania technológií, zábavy a umenia – Paris Hilton, Snoop Dogg, Lindsay Lohan.

„Za prvú revolúciu považujem internet, druhou sú sociálne siete a treťou sú bezpochyby NFT,“ s hrdosťou vysvetľuje dôvody realizácie vôbec prvého hudobného NFT na Slovensku MajkSpirit. Podľa raperových slov má táto technológia silu zmeniť spôsob, akým sa dnes robia biznis a umenie.

Myšlienka vzniku vlastného NFT sa zrodila začiatkom roka 2021, keď sa Majk Spirit odhodlal byť aktívnou súčasťou – ako sám prezentuje – tretej digitálnej revolúcie. Koncept nabral reálne kontúry o pár mesiacov neskôr.

Prvé hudobné NFT na Slovensku

Z legendárneho albumu Nový človek, ktorý svojho času prepisoval osudy mladých ľudí vrátane samotného autora, prináša WEXO prvé hudobné NFT umelca Majka Spirita. Kolekcia pozostáva z 19 kusov NFT a každé nesie jednu špecifickú skladbu z albumu Nový človek.

„Album Nový človek bude mať navždy špeciálne miesto v mojom srdci. Od jeho vydania uplynulo už desať rokov a dnes viem, že neovplyvnil iba môj život, ale aj životy ďalších tisícok ľudí. Skladby z tohto albumu zľudoveli, a preto si zaslúžia, aby sme ich posunuli do nového technologického sveta.“ 

Predaj historicky prvého slovenského hudobného NFT prebieha formou elektronickej aukcie na https://nft.wexopay.com. Okrem svojej obľúbenej skladby sa majitelia budú môcť tešiť aj na ďalšie získané benefity – od vecných cien cez nekomerčné práva na kúpenú skladbu, možnosti konzultácií nápadov pre komerčné využitie svojho NFT až po možnosť používať kúpené NFT ako backstage pass na koncerty Majka Spirita počas celého roka 2022. Pre skalných fanúšikov bude atraktívny aj vinyl album spomínaného albumu s podpisom autora.

Atila Majk Crypton Digital

Marketplace s unikátnymi NFT

V októbri tohto roka predstavil Majk Spirit v spolupráci s kryptomenovou platformou WEXO ako prvý slovenský umelec NFT „New Era“, ktorého predaj je charitatívne zameraný. Úspešnosť projektu potvrdzuje i jeho pokračovanie v podobe vydania airdrop NFT, vôbec prvého slovenského športovca, Attilu Végha. Vďaka mimoriadne úspešnej digitálnej charite sa už podarilo získať 50 000 eur. Môžete sa zapojiť aj vy, kúpou NFT Majka Spirita podporíte zdravotne hendikepované deti a ako bonus získate prvé NFT Attilu Végha. Celý výťažok smeruje na podporu neziskovej organizácie APPA, kde tím odborníkov pomáha pacientom rôznych vekových skupín zlepšiť kvalitu života, poznačeného zdravotným hendikepom.

Unikátnu zbierku NFT Majka Spirita a Attilu Végha uvidia ich majitelia vo svojich virtuálnych peňaženkách a v bezplatnej aplikácii WEXO. Obe NFT sú registrované na blockchaine Cardano.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok