Čo prinesie reforma nemocníc? Niektorí ju akceptovali, pre iných je stále terčom kritiky

TA3
16.12.2021 20:44

Reforma nemocníc prešla parlamentom, čaká na podpis prezidentky Zuzany Čaputovej. Časť odborníkov ju akceptuje, časť žiada prezidentku, aby svoje rozhodnutie prehodnotila a reformu vrátila. V Téme dňa sme diskutovali s prezidentom Asociácie nemocníc Slovenska Mariánom Petkom a predsedom Lekárskeho odborového združenia Petrom Visolajským.

Poľsko
TASR/AP

Po rokoch môže prísť zmena

"Naše výhrady boli zo začiatku veľké, veľa sa však zmenilo," uviedol Petko, podľa ktorého s nimi ministerstvo zdravotníctva intenzívne komunikovalo. "Naše pripomienky boli akceptované, z veľkej časti nám vyhoveli, boli to pre nás kľúčové veci. Takto schválenú reformu berieme na vedomie," dodal.

Po 20 rokoch je to podľa neho prvýkrát, keď sa podarilo legislatívne ukotviť určitú zmenu v zdravotníctve. "Je to ale len začiatok, čas ukáže, či bude úspešná," uviedol. Rozbehli sa odborné komisie pre rôzne oblasti medicíny, zústupcovia nemocníc sa ich podľa Petka aktívne zúčastňujú. Ak sa však neskôr reforma stane opäť politickou témou, podľa jeho názoru môže zlyhať. Zároveň zdôraznil, že sú výrazne proti tomu, aby sa akákoľvek nemocnica zrušila.

Visolajský žiada termín u prezidentky

Trochu iný názor má Peter Visolajský, ktorý žiada prezidentku Čaputovú o stretnutie. Podľa neho má reforma množstvo chýb a hovorí o rušení nemocničných lôžok. "Náš záujem je opraviť reformu tak, aby sa postarala najmä o pacientov. Župani sa sami vyjadrili, že ak by prešla v tomto znení, bola by to pre nich katastrofa. Pre lekárov je to zásadné ohrozenie zdravotníctva. Boli by sme radi, keby prezidentka vypočula tých, ktorí upozorňujú na riziká reformy a rozhodla sa správne," dodal.

Podľa Visolajského budú trvať na tom, aby zákony platili aj v nemocniciach. "Nemusíme štrajkovať, stačí nám dodržať zákony, môže sa to zrútiť," uviedol s tým, že lekári berú množstvo nadčasov. Keby pracovali len v rámci hodín, ktoré majú v pracovnej zmluve, vyzeralo by to celkom inak. Hlavným záujmom je však podľa neho teraz riešiť humanitárnu katastrofu, ktorú tu máme. "Akonáhle to situácia dovolí, budeme žiadať systémové zmeny," dodal.

Celú reláciu Téma dňa si môžete pozrieť aj tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok