Slováci spoznali súperov v Lige národov. Sme favorit skupiny a pobijeme sa o postup, povedal Hamšík

TA3 TASR
16.12.2021 20:38

Slovenská futbalová reprezentácia sa v 3. skupine C-divízie Ligy národov 2022/2023 stretne s Bieloruskom, Azerbajdžanom a víťazom baráže medzi Kazachstanom a Moldavskom. Rozhodol o tom štvrtkový žreb v ústredí Európskej futbalovej únie v Nyone, pri ktorom Slovensko figurovalo v prvom výkonnostnom koši svojej divízie.

Slováci sa po účinkovaniach v dvoch predošlých ročníkoch Ligy národov v Lige B predstavia v nadchádzajúcej edícii tejto súťaže v "céčku". Nasadení boli v 1. koši spolu s Tureckom, Bulharskom a Severným Írskom. Všetky štyri mužstvá sa ocitli v C-divízii po vypadnutí z B-divízie. Zároveň tak platilo, že na týchto súperov v štvorčlennej skupine s určitosťou nemohli naraziť.

Bývalý francúzsky reprezentant Robert Pires prisúdil Slovákom z druhého koša Bielorusko, z tretieho Azerbajdžan a zo štvrtého víťaza súboja Kazachstan - Moldavsko, ktorý bude známy v marci budúceho roka. Ak by sa ním stal Kazachstan, bol by to historický moment, pretože s týmto súperom sa Slováci ešte nikdy v minulosti na reprezentačnej úrovni A-tímov nestretli. S ostatnými rivalmi má SR pomerne bohaté vzájomné kontakty. S Azerbajdžanom už Slovensko hralo celkom 8 zápasov (6 v rámci kvalifikácie ME, dva v kvalifikácii MS), s vysoko pozitívnou bilanciou 7–0-1. S Bieloruskom sa Slováci stretli trikrát, raz v priateľskom dueli (4:0), dvakrát v kvalifikácii ME (3:1 u súpera v Borisove, 0:1 doma v Žiline). S Moldavskom hrali v kvalifikácii MS 2002, oba zápasy vyhrali (1:0 a 4:2).

Slováci tak o návrat do B-divízie budú bojovať výhradne s krajinami z bývalej ZSSR. "Tam už nie je veľmi na výber. Dva tipy mi vyšli - Bielorusko a Azerbajdžan. Kvôli vzdialenosti by som si želal, aby tretí súper bol Moldavsko. Samozrejme, našou ambíciou je vždy byť úspešní a v tejto chvíli za mňa môžem povedať, ale je to môj individuálny názor, že túto skupinu by sme mali, alebo chceli vyhrať," povedal v reakcii pre web SFZ jeho prezident Ján Kováčik.

"Je to žreb a tam si človek nenavyberá. Čo bude pre nás dôležité, bude vyžrebovanie skupiny a poradie zápasov. Na to treba nastaviť celú logistiku tímu. Ja som osobne netrafil ani jedno meno súperov," vyjadril sa generálny sekretár SFZ Peter Palenčík. Program skupiny by mal byť známy v piatok.

Slovensko ako favorit skupiny

"Spoznali sme súperov v Lige národov, dá sa povedať, že sú to všetko mužstvá z bývalého Sovietskeho zväzu, s ktorými sa aj poznáme. Či už je to Bielorusko alebo Azerbajdžan. Budeme mať aj nového súpera, ktorého nepoznáme, ako je Kazachstan alebo Moldavsko. Myslím si, že je to prijateľná skupina, určite tam boli nepríjemnejšie mužstvá. Určite sme favorit skupiny a pobijeme sa o prvé miesto a postup," povedal reprezentačný kapitán Marek Hamšík.

Obhajcovia trofeje z Francúzska budú hrať v 1. skupine najsilnejšej A-divízie s Dánskom, Chorvátskom a Rakúskom. Víťaz prvého ročníka z Portugalska dostal trio Španielsko, Švajčiarsko a Česko v 2. skupine. Skupina číslo tri ponúkne atraktívne súboje velikánov z Talianska, Nemecka a Anglicka, doplnilo ich Maďarsko. Vo 4. skupine sú Belgicko, Holandsko, Poľsko a Wales.

Pôvodne sa mal žreb konať v Montreux aj za účasti pozvaných zástupcov členských krajín, ale to zmarila aktuálna pandemická situácia vo Švajčiarsku. V A, B a C-divízii je po 16 účastníkov, najslabšia D-divízia ich má sedem. V jednej skupine sa nemohlo stretnúť Rusko s Ukrajinou.

Liga národov sa bude hrať budúci rok v júni, ktorý bude "nabitý" so 4. kolami. V septembri sa odohrajú zostávajúce dve kolá. Víťazov skupín A-divízie čaká od 14. do 18. júna 2023 finálový turnaj. V marci 2024 sa potom rozhodne v baráži o zostupujúcich do D-divízie.

Z Ligy národov bude zrejme šanca postúpiť cez baráž aj na majstrovstvá Európy 2024 do Nemecka. Otázny je ale ešte formát kvalifikácie, známy bude až v júni 2022. Slovensko už má s play off LN dobrú skúsenosť, práve cez ňu postúpilo na EURO 2020, ktoré pre pandémiu Covid-19 odohralo v tomto roku. Vyradilo v nej Írsko aj Severné Írsko.

Žreb LN 2022/2023:

A-divízia:

1. skupina: Francúzsko, Dánsko, Chorvátsko, Rakúsko
2. skupina: Španielsko, Portugalsko, Švajčiarsko, Česko
3. skupina: Taliansko, Nemecko, Anglicko, Maďarsko
4. skupina: Belgicko, Holandsko, Poľsko, Wales

B-divízia:

1. skupina: Ukrajina, Škótsko, Írsko, Arménsko
2. skupina: Island, Rusko, Izrael, Albánsko
3. skupina: Bosna a Hercegovina, Fínsko, Rumunsko, Čierna Hora
4. skupina: Švédsko, Nórsko, Srbsko, Slovinsko

C-divízia:

1. skupina: Turecko, Luxembursko, Litva, Faerské ostrovy
2. skupina: Severné Írsko, Grécko, Kosovo, víťaz Cyprus/Estónsko
3. skupina: SLOVENSKO, Bielorusko, Azerbajdžan, víťaz Kazachstan/Moldavsko
4. skupina: Bulharsko, Severné Macedónsko, Gruzínsko, Gibraltár

D-divízia:

1. skupina: zdolaný Kazachstan/Moldavsko, Andorra, Lotyšsko, Lichtenštajnsko
2. skupina: zdolaný Cyprus/Estónsko, Malta, San Maríno

Hracie termíny:

1. kolo: 2.–4. jún 2022
2. kolo: 5.–7. jún 2022
3. kolo: 9.–11. jún 2022
4. kolo: 12.–14. jún 2022
5. kolo: 22.–24. september 2022
6. kolo: 25.–27. september 2022

Finále: 14. až 18. júna 2023

Play off o zostup do D-divízie ročníka 2020/2021: 24. až 29. marca 2022

Play off o zostup do D-divízie ročníka 2022/2023: 21. až 26. marca 2024  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok