Inteligentné parkovanie či WiFi sieť. Na modernizáciu krajov pôjdu milióny eur

TA3 TASR
16.12.2021 17:39

Na moderné technológie pre kraje pôjde 35 miliónov eur z eurofondov. Budú sa z nich financovať verejná doprava, inteligentné parkovanie, monitorovanie ovzdušia či WiFi sieť. Informovalo o tom Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR. Ide o ďalšiu vypísanú dopytovú výzvu z Operačného programu Integrovaná infraštruktúra, ktorá je určená pre krajské mestá a vyššie územné celky.

internet počítač 1140 (SITA AP)
SITA/AP

"Všetky slovenské regióny si zaslúžia, aby ich obyvatelia mali k dispozícii riešenia a výhody, ktoré ponúkajú moderné technológie. Či už ide o bezplatný WiFi prístup na verejných priestranstvách, nabíjacie stanice pre elektromobily alebo inteligentné kamerové systémy, takéto riešenia skvalitnia služby pre občanov," skonštatovala vicepremiérka a šéfka rezortu Veronika Remišová.

V rámci vyhlásenej výzvy je možné získať na jeden projekt od 350-tisíc eur až do štyroch miliónov eur. Smerovaná je priamo na projekty do krajských miest a vyšších územných celkov s výnimkou Bratislavy a Bratislavského samosprávneho kraja.

Z výzvy bude možné podporiť projekty zamerané napríklad na budovanie inteligentných miest a regiónov. Ide o rôzne informačné systémy, aplikácie, webstránky, senzory na diagnostiku mostov, zvýšenie kvality parkovania, budovanie nabíjacích staníc, kamerové systémy, modernizáciu integrovaného dopravného systému verejnej hromadnej dopravy a podobne.

Peniaze na bezplatnú WiFi aj na telemedicínu

Peniaze môžu ísť aj na zlepšenie dostupnosti otvorených dát vo verejnej správe. "Ide o analýzu možných otvorených dát a ich kvality, zautomatizovanie ich zberu, zdieľania či integráciu a ich následné uverejnenie. Môžu mať podobu rôznych aplikácií aj informačných systémov," spresnil rezort.

Z peňazí sa však dajú podporiť i projekty zamerané na doplnkové aktivity, ako sú budovanie prístupových bodov na bezplatné WiFi na verejných priestranstvách alebo nákup a využívanie inteligentných zariadení na podporu rozvoja telemedicíny.

"Naším zámerom je umožniť občanom prístup k benefitom, ktoré prinášajú moderné technológie, nasmerovať do regiónov inovácie a podporiť pracovné miesta s vyššou pridanou hodnotou. Na to plánujeme využívať nielen súčasné eurofondové zdroje, ale tiež nové eurofondy, o ktorých práve rokujeme s Európskou komisiou," uzavrela Remišová.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok