Prokuratúra mala informácie, no nekonala. Na rozhodnutie Súdneho dvora reagoval aj bývalý vyšetrovateľ

TA3 TASR
16.12.2021 17:02

Vyšetrovateľ násilného zavlečenia prezidentovho syna Michala Kováča mladšieho do cudziny v auguste 1995 Peter Vačok označil rozhodnutie Súdneho dvora EÚ za významné. Považuje ho za dôkaz toho, že spravodlivosť v krajine bola v tom čase potieraná.

Vyšetrovateľ to vo štvrtok uviedol na brífingu pri pamätníku Róberta Remiáša v Bratislave, v reakcii na rozhodnutie Súdneho dvora EÚ v prípade Mečiarových amnestií.

Vačok je presvedčený, že v prípade únosu sa páchateľov podarí potrestať, aj napriek tomu, že od udalosti uplynulo 21 rokov. Obžalobe čelí okrem bývalého šéfa Slovenskej informačnej služby Ivana Lexu aj ďalších 12 ľudí. "Slovensko sa už vysporiadalo s viacerými formami organizovaného zločinu," pripomenul Vačok.

Spravodlivosť má podľa ministra financií a lídra hnutia OĽANO Igora Matoviča konečne vytvorenú diaľnicu. Matovič zároveň vyzdvihol boj poslankyne Národnej rady SR Anny Remiášovej, matky zavraždeného Róberta Remiáša, a ministra životného prostredia Jána Budaja za spravodlivosť.

Podľa Budaja rozhodnutie otvorilo dvere spravodlivosti. "Bojujeme o právny štát a aby sa krvavá škvrna, ktorou bol únos Michala Kováča mladšieho a vražda Róberta Remiáša, konečne vyčistila," skonštatoval Budaj. Ďalší postup je podľa jeho slov v rukách polície a prokuratúry. Remiášová zdôraznila, že pokiaľ vinníci nebudú právoplatne potrestaní, púť sa pre ňu ešte neskončila.

Súdny dvor EÚ vo štvrtok rozhodol, že zásada "ne bis in idem" (nikoho nemožno potrestať za ten istý skutok dvakrát) nebráni vydaniu európskeho zatykača voči osobám obžalovaným z únosu syna bývalého slovenského prezidenta Michala Kováča. Na Súdny dvor EÚ sa obrátil Okresný súd Bratislava III.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok