Šéf NATO vyzval Rusko, aby sa vrátilo k diplomacii a rešpektovalo suverenitu Ukrajiny

TA3 TASR
16.12.2021 13:33

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg vo štvrtok privítal ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v sídle NATO v Bruseli. Témou rokovania boli možné kroky v súvislosti s vojenskou hrozbou zo strany Ruska.

Informovalo o tom tlačové stredisko NATO. Stoltenberg zdôraznil, že prítomnosť ruských jednotiek blízko pri hraniciach s Ukrajinou "nemá žiadne opodstatnenie" a podkopáva bezpečnosť v Európe. "Vyzývame Rusko, aby sa vrátilo k diplomacii, deeskalovalo situáciu a rešpektovalo suverenitu a územnú celistvosť Ukrajiny," povedal Stoltenberg. 

Generálny tajomník zdôraznil, že akákoľvek ďalšia agresia proti Ukrajine bude mať pre Rusko "vážne následky" a Moskva za ňu zaplatí "vysokú cenu".  Volodymyr Zelenskyj na sociálnej sieti Twitter napísal, že so Stoltenbergom diskutovali aj o situácii na Kryme, ktorý Rusko v roku 2014 anektovalo.

"Zároveň sme hovorili aj o prehĺbení spolupráce medzi Ukrajinou a NATO. Som vďačný za solidaritu Aliancie," napísal Zelenskyj na Twitteri. Kyjev aj Západ obviňujú Moskvu z toho, že v rámci možných príprav na vojenskú inváziu nahromadila pri hraniciach Ruskej federácie s Ukrajinou desaťtisíce vojakov. 

Kyjev sa domnieva, že k možnej eskalácii, respektíve invázii by mohlo dôjsť koncom januára 2022. Rusko obvinenia odmieta a tvrdí, že ide o bežné presuny vojakov. Deklaruje tiež, že na svojom území má právo robiť si čo chce.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok