Je najviac väznených novinárov od roku 1995, zaznamenala mimovládna organizácia Reportéri bez hraníc

TA3
16.12.2021 13:29

Mimovládna organizácia Reportéri bez hraníc eviduje najviac väznených novinárov od roku 1995. Až 488 reportérov je za mrežami v súvislosti s ich prácou. Napriek tomu, že im v mnohých krajinách ide o život, počet vrážd novinárov klesá.

V polovici decembra bolo 488 novinárov a pracovníkov médií zadržiavaných s dôvodov súvisiacich s ich prácou, uvádza sa v správe. Tento počet sa v porovnaní s predchádzajúcim rokom zvýšil o 20 percent a je najvyšší od začiatku oficiálnych záznamov organizácie RSF. Ďalších 65 žurnalistov držia ako rukojemníkov. Najviac, až 127 novinárov, je zadržiavaných v Číne. Nasledujú Vietnam (43), Bielorusko (32) a Saudská Arábia (31).

Môžu za to tri diktátorské režimy

"Nesmierne vysoký počet svojvoľne zadržiavaných žurnalistov je prácou troch diktátorských režimov," povedal generálny tajomník Reportérov bez hraníc Christophe Deloire. Reportéri bez hraníc v tejto súvislosti pripomenula zásahy voči novinárom v Mjanmarsku, Bielorusku a Hongkongu. Množstvo úmrtí novinárov je najnižšie za posledných 20 rokov. Reportéri bez hraníc tento pokles pripisujú zmierneniu intenzity ozbrojených konfliktov v Sýrii, Iraku či Jemene a aktivite organizácii na ochranu slobody tlače. Za najnebezpečnejšie krajiny označili Reportéri bez hraníc Mexiko a Afganistan.  

Zadržaných je až 60 žien

Medzi zadržiavanými novinármi je 60 žien, čo je podľa Reportéri bez hraníc najvyšší počet od začiatku oficiálnych záznamov. V porovnaní s rokom 2020 to predstavuje nárast o jednu tretinu (33 percent). Najviac, až 19, žien-novinárok je zadržiavaných v Číne vrátane Čang Čan, ktorá je jednou z osôb nominovaných na cenu za slobodu tlače, udeľovanú organizáciou Reportéri bez hraníc  

V Bielorusku je zadržiavaných 17 žien a 15 mužov. Medzi zadržiavanými novinárkami sú i Darja Čuľcovová a Kaciaryna Andrejevová, obe z internetovej televízie Belsat. Vo februári ich odsúdili na dva roky väzenia za riadenie "masových akcií, ktoré hrubo porušujú verejný poriadok". Reportérky spravodajsky pokrývali protesty proti režimu prezidenta Alexandra Lukašenka.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok