Humanoid, ktorý sa až strašidelne podobá na človeka. Privítajte Amecu

TA3/dp
19.12.2021 08:00

Britská spoločnosť Engineered Arts so sídlom v Cornwalle predstavila svetu humanoidného robota, ktorý sa volá Ameca. Revolučný je v napodobňovaní mimiky ľudskej tváre.

Humanoid, ktorý sa až strašidelne podobá na človeka. Privítajte Amecu
YouTube/Engineered Arts

Technologická spoločnosť humanoida s názvom Ameca predstavila vo videu. Ameca dokáže hýbať len rukami, pohyb po priestore zatiaľ možný nie je, ale za to vie niečo iné. Napodobňuje emócie cez realistické výrazy tváre. Engineered Arts sa na svojej stránke označuje za „popredného britského dizajnéra a výrobcu humanoidných zábavných robotov“. Informoval o tom portál The Verge.

Nie je to niečo podobné, ako sme zvyknutí u robotov vyvíjaných spoločnosťou Boston Dynamics, ktorí dokážu chodiť, skákať a robiť rôzne iné akrobatické kúsky, avšak tie sa nepodobajú na ľudí. 

Ameca vie až strašidelne napodobovať výrazy ľudskej tváre. Spoločnosť Engineered Arts hovorí, že humanoid zatiaľ chodiť nebude, ale plánuje mu túto schopnosť implementovať.

Mnoho ľudí spochybňuje video, ktoré zverejnila britská spoločnosť. V diskusiách sa objavili aj pochybnosti o tom, či sa nejedná o výtvor grafického nástroja alebo animáciu. Britská spoločnosť reagovala, že o podvod nejde a Amecu predstaví naživo v januári na technologickej výstave CES 2022 v Las Vegas. 

Mnoho ľudí označuje tohto humanoida za "strašidelný výtvor", ktorý sa podobá humanoidom z filmu Ja, robot (2004).

Britská technologická spoločnosť povedala, že schopnosť chôdze je ešte ďaleko, ale tvár robota je umiestnená na "umelom tele, ktoré je podobné človeku a je poháňané výkonným operačným systémom robota Tritium". Vývojári neprezradili náklady na vývoj humanoida s názvom Ameca. 

„Ameca je špeciálna platforma pre vývoj budúcich robotických technológií. Je platformou humanoidných robotov pre interakciu medzi človekom a robotom. Zameriavame sa na to, aby sme vám prinášali inovatívne technológie, ktoré sú spoľahlivé, modulárne, rozšíriteľné a ľahko sa vyvíjajú,“ uvádza spoločnosť na svojom webe.

Celé video si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok