Spojené štáty zriadia komisiu k Afganistanu. Zhodnotia zlyhanie amerického pôsobenia

TA3
16.12.2021 09:57

V Spojených štátoch vznikne komisia, ktorá zhodnotí zlyhania amerického pôsobenia v Afganistane. To sa skončilo víťazstvom hnutia Taliban. Radikáli sa dostali k moci po tom, čo sa z krajiny v auguste začali sťahovať práve vojaci USA.

Taliban sa rýchlo chopil moci po augustovom stiahnutí amerických vojakov z Afganistanu. Komisia je súčasťou ročného balíka peňazí na obranu vo výške 768 miliárd dolárov, ktorý schválil Senát pomerom hlasov 89 k 10, predtým ho podobne drvivou väčšinou hlasov minulý týždeň schválila aj Snemovňa reprezentantov. 

Prezident Joe Biden - ktorý urobil sporný krok a v auguste stiahol amerických vojakov z Afganistanu, aby ukončil najdlhšiu vojnu Ameriky - podľa očakávania tento zákon o národnej obrane podpíše. Komisia o Afganistane bude pozostávať zo 16 členov vymenovaných dvoma hlavnými politickými stranami a dostala aj konečný termín na predloženie prvej správy - do roka od svojho prvého stretnutia. Záverečnú správu musí odovzdať do troch rokov.

"Komisia urobí komplexné hodnotenie vojny v Afganistane a vypracuje odporúčania pre budúce operácie s taktickými a strategickými ponaučeniami z tejto vojny, vrátane dopadu zvýšeného a zníženého počtu vojakov a pevne stanovených konečných termínov," uvádza sa v legislatíve.

Prezident Barack Obama po nástupe do úradu v roku 2009 vyslal do Afganistanu desaťtisíce vojakov, ale neskôr väčšinu z nich stiahol. Administratíva jeho nástupcu Donalda Trumpa vyrokovala s Talibanom dohodu, ktorá stanovala máj 2021 ako čas pre odchod amerických vojakov z krajiny.

Komisia sa bude takisto zaoberať spustením vojny za vlády Georgea W. Busha, ako aj americkou politikou voči Afganistanu pred rokom 2001. Práve útoky z 11. septembra v ten rok zapríčinili americkú inváziu do Afganistanu, ktorej výsledkom bol pád vtedajšieho brutálneho režimu Talibanu.

Nová legislatíva o národnej obrane takisto obnovuje silnú kongresovú podporu Taiwanu, v období, keď stúpa napätie medzi USA a Čínou. Tá vyhlasuje demokratický ostrovný štát s vlastnou vládou za svoje územie a očakáva znovuzjednotenie s ním.

Tento zákon zvyšuje výdavky USA na obranu oproti vlaňajšku o 28 miliárd dolárov, väčšinu tohto zvýšenia však nežiadala Bidenova administratíva. Výdavky zahŕňajú aj zvýšenie platov o 2,7 percenta pre príslušníkov ozbrojených síl a civilných zamestnancov na ministerstve obrany.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok