Poľský premiér odsúdil antivaxerský transparent. Slogan odkazoval na Auschwitz

TA3 TASR
15.12.2021 18:09

Múzeum Auschwitz-Birkenau a poľský premiér Mateusz Morawiecki v stredu odsúdili účastníkov krajne pravicového protestu proti pandemickým opatreniam, ktorý sa konal v utorok vo Varšave. Na jednom z transparentov bol totiž antivaxerský slogan, ktorý odkazoval na nápis na vstupnej bráne do niekdajšieho nacistického koncentračného tábora Auschwitz.

Varšava mesto panoráma Poľsko 1140px (SITA/AP)
SITA/AP

Účastníci demonštrácie organizovanej poslancami krajne pravicového a nacionalistického zoskupenia Konfederácia Sloboda a nezávislosť protestovali proti podľa ich slov programu núteného očkovania proti covidu. Na spomínanom transparente stála veta "Vakcinácia vás oslobodzuje" pripomínajúca neslávne známe heslo "Arbeit macht frei" (Práca oslobodzuje).

"Privlastnenie si symbolu utrpenia obetí Auschwitzu... je škandalóznym prejavom morálnej skazenosti," uviedlo v reakcii na Twitteri múzeum Auschwitz-Birkenau. "Je obzvlášť hanebné, že to robia poľskí zákonodarcovia," dodali predstavitelia múzea. Informovala o tom agentúra Reuters. Morawiecki na Facebooku uviedol, že uvedený slogan je "dramatickým a temným obrazom toho, ako hlboko môžu niektorí politici a protestujúci klesnúť v nezmyselnej antivakcinačnej rétorike".

Jeden z organizátorov, poslanec Robert Winnicki z Konfederácie Sloboda a nezávislosť, sa na Twitteri bránil tvrdením, že daný transparent sa objavil ešte pred samotným začiatkom protestnej akcie a ľudí, ktorým patril, vyzvali, aby ho odniesli preč. Nápis na transparente však podľa neho odrážal hlboké rozhorčenie, ktoré momentálne panuje v poľskej spoločnosti.

Koncentračný tábor Auschwitz bol vybudovaný nacistickým Nemeckom v roku 1940 ako väzenský tábor pre Poliakov. O dva roky neskôr bol postavený tábor Auschwitz II-Birkenau, ktorý sa stal miestom vyhladzovania židovského obyvateľstva. Nacistické Nemecko tam usmrtilo najmenej 1,1 milióna ľudí, predovšetkým Židov, ale aj Poliakov, Rómov, sovietskych väzňov a ľudí iných národností.

Poľsko pre pretrvávajúci vysoký počet ľudí nakazených covidom i súvisiacich úmrtí od stredy sprísnilo viaceré protipandemické opatrenia. Znížilo napríklad maximálny povolený limit návštevníkov reštaurácií, hotelov, kín, divadiel aj kostolov z aktuálnych 50 percent ich kapacity na 30 percent. Tieto obmedzenia sa ale nevzťahujú na očkovaných ľudí. Zároveň ohlásilo plány týkajúce sa povinného očkovania pre lekárov, učiteľov a zamestnancov bezpečnostných služieb.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok