Narodeninová výpoveď? Súd zakročil, zamestnávateľ nesmie prepúšťať kvôli veku

TA3 TASR
15.12.2021 15:23

Ústavný súd SR v stredu pozastavil účinnosť ustanovenia Zákonníka práce, ktoré by od budúceho roka umožňovalo zamestnávateľom dať zamestnancovi výpoveď, ak dovŕši 65 rokov veku a vek určený na nárok na starobný dôchodok. Ustanovenie na Ústavnom súde napadla opozičná strana Smer-SD.

Ústavný súd rokoval na neverejnom zasadnutí pléna. O tom, či dané ustanovenie, ktoré malo byť účinné od 1. januára 2022, je alebo nie je v súlade s ústavou, zatiaľ nerozhodol.

Opoziční poslanci napadli novelizáciu Zákonníka práce v júni tohto roku. "Len čo zamestnanec dosiahne vek 65 rokov, môže byť prepustený zo zamestnania bez udania dôvodov. Takáto právna úprava je podľa nás diskriminačná, opierame sa o rôzne rozhodnutia Ústavného súdu, ktoré hovoria, že vysoký vek nemôže byť dôvodom na diskrimináciu," vyhlásil vtedy predseda Smeru-SD Robert Fico.

Podanie na Ústavný súd zároveň namieta aj proti zániku zákonnej možnosti rozšíriť reprezentatívne kolektívne zmluvy vyššieho stupňa na príslušné odvetvie. Opozícia za protiústavné označuje aj ustanovenia zákona o tripartite týkajúce sa obmedzenia účasti na sociálnom dialógu.      

Ústavný súd v septembri prijal návrh v celom rozsahu na ďalšie konanie. Nevyhovel pritom návrhu na pozastavenie účinnosti napadnutých ustanovení zákona o tripartite.

"Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR rešpektuje rozhodnutie Ústavného súdu SR o pozastavení účinnosti predmetného ustanovenia a počkáme si na konečné rozhodnutie," uviedla v reakcii hovorkyňa ministra práce Eva Rovenská.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok