Sarkozy vypovedal v kauze financovania predvolebnej kampane

TASR, TA3
22.11.2012 23:09

Bývalého francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho vypočul dnes vyšetrujúci sudca v Bordeaux vo veci podozrení, že od najbohatšej ženy Francúzska Liliane Bettencourtovej nezákonne prijal prostriedky na financovanie svojej predvolebnej kampane v roku 2007.

Sarkozy vypovedal v kauze financovania predvolebnej kampane
SITA

Súd rozhoduje, či 57-ročný exprezident z rokov 2007-12 bude obžalovaný v prípade využitia finančných prostriedkov od Bettencourtovej, 90-ročnej dedičky kozmetickej spoločnosti L'Oréal. Sarkozy všetky doterajšie obvinenia dôrazne popiera.

Išlo o vôbec prvé vypočúvanie exprezidenta, odkedy v máji stratil imunitu pred trestným stíhaním, keď v prezidentských voľbách neuspel v súboji s Francoisom Hollandom. Bettencourtovej bývalá účtovníčka oznámila polícii, že dedička L'Oréalu odovzdala približne 150.000 eur v hotovosti pokladníkovi Sarkozyho kampane. V júli vyšetrovateľ prípadu nariadil zadržanie Sarkozyho denníkov s cieľom zistiť, čo presne v tom čase robil.

Vyšetrovanie môže pre Sarkozyho znamenať predčasný koniec politickej kariéry. Stovky policajtov strážili vstup do budovy súdu v Bordeaux, kde prebiehal výsluch za zatvorenými dverami, informovala agentúra Reuters.

Oficiálne začatie vyšetrovania môže nariadiť sudca Jean-Michel Gentil už okamžite po vypočutí Sarkozyho. Ako pripomína Reuters, ak by došlo k vzneseniu obžaloby, stalo by sa tak pravdepodobne až po niekoľkých mesiacoch a možno až rokoch súdneho vyšetrovania. Sarkozy okrem financovania kampane bude musieť súdu ešte vysvetľovať okolnosti podozrivého predaja ponoriek do Pakistanu, ktorý podpísal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok