V Gaze zavládol pokoj zbraní, Izrael zatkol desiatky Palestínčanov

TA3, SITA, TASR
22.11.2012 10:04

Včerajšie krehké prímerie medzi Izraelom a radikálnym palestínskym hnutím Hamas zatiaľ obe strany zatiaľ dodržujú. Na začiatku sa objavili menšie ozbrojené incidenty, ale bez obetí či škôd. Izraelské jednotky zadržali dnes v Predjordánsku 55 podozrivých palestínskych ozbrojencov.

Na raketové útoky Izrael nereagoval

V prvých hodinách prímeria medzi Palestínčanmi a Izraelčanmi, ktoré platí od stredy večera, militanti z pásma Gazy vypálili na Izrael päť rakiet. Izraelská armáda na útok, pri ktorom nebol nikto zranený, neodpovedala.

Hovorkyňa izraelskej armády podľa agentúry DPA spresnila, že strely zlikvidoval systém protiraketovej obrany Železná kupola. Dohodu o prímerí oznámili v stredu v Káhire americká ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová a jej egyptský kolega Muhammad Kámil Amr. 

Dohoda zaväzuje Izrael vzdať sa všetkých nepriateľských akcií v pásme Gazy podnikaných zo zeme, z mora a zo vzduchu, vrátane prienikov do územie Gazy a cielených útokov na jednotlivcov. Palestínske frakcie musia skoncovať s útokmi na Izrael včítane vystreľovania rakiet a útokov na spoločných hraniciach.

Preventívne zatýkanie Palestínčanov

Izraelské jednotky zadržali dnes v Predjordánsku 55 podozrivých palestínskych ozbrojencov. Izraelská armáda to zdôvodnila potrebou vyvinúť tlak na toto okupované územie v čase prímeria, ktoré ukončilo osem dní trvajúce raketové ostreľovanie medzi Izraelom a Palestínčanmi.

Zadržaní sú príslušníkmi rôznych palestínskych frakcií. Ako informovala agentúra DPA, sú medzi nimi aj vyššie postavení velitelia. Izraelská armáda vo vyhlásení uviedla, že bude "pokračovať v udržiavaní poriadku a predchádzať infiltrácii teroristov do izraelských komunít".

Izraelské bezpečnostné zdroje totiž predpokladajú, že palestínski militanti zo Západného brehu sú za stredajším útokom na autobus v Tel Avive, pri ktorom bolo zranených desať ľudí. 

Západný breh rieky Jordán je pod kontrolou Spojeným štátom nakloneného palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása, ale žije tam mnoho sympatizantov militantného islamistického hnutia Hamas, ktoré ovláda pásmo Gazy a odmieta trvalý mier so židovským štátom.

V Gaze odstraňujú trosky

Obyvatelia pásma Gazy začali odstraňovať následky osem dní trvajúceho konfliktu s Izraelom. Po nočných búrlivých oslavách prímeria v uliciach Gazy odvážajú z ulíc mesta nahromadené odpadky a prehľadávajú a odstraňujú ruiny budov zničených pri izraelských raketových útokoch, píše agentúra AP. Po oprave pretrhnutého elektrického vedenia sa postupne obnovuje aj dodávka elektriny.

V meste Sderot sa dnes za účasti približne 50 ľudí konala demonštrácia proti prímeriu s Palestínčanmi. Jej účastníci žiadali pokračovať v operácii Oblačný stĺp nasadením pozemných vojsk proti militantom v pásme Gazy. Podobné protesty sa dnes konali aj v lokalitách Kirjat Malachi a Aškelon, ktoré boli v uplynulých dňoch terčom palestínskych raketových útokov. 

Osem dní trvajúce ostreľovanie si vyžiadalo život 161 Palestínčanov, z toho 71 civilistov, a piatich Izraelčanov. Bol to konflikt s vyšším počtom obetí než invázia Izraela do Gazy pred štyrmi rokmi, keď zahynulo vyše 100 ľudí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok