Kamenický ho považuje za rozpočet vydierania. Viskupič tvrdí, že Slovensko jeho schválenie kľúčovo potrebovalo

TA3
14.12.2021 22:05

Štátny rozpočet prešiel parlamentom hladko. Oveľa dramatickejšie to bolo pri reforme nemocníc za ktorú napokon hlasovala najtesnejšia väčšina. Sme rodina za reformu nehlasovala. Aký deficit bude mať štátny rozpočet? Nájdu sa v ňom peniaze pre učiteľov, či zdravotníkov a záchranárov? V Téme dňa nám odpovedali Ladislav Kamenický a Marián Viskupič.

viskupic.jpg
TA3

Kamenický spomenul zdravotníkov a učiteľov

Kamenický kritizoval, že vláda zdravotníkom nezvýšila platy, čo mohlo pomôcť k tomu, aby neodchádzali zo Slovenska do zahraničia a stav zdravotníctva sa celkovo stabilizoval. „Namiesto toho, aby boli vypočuté ich pripomienky o tom, ako mnohé veci v zdravotníctve nefungujú, tak títo ľudia boli dnes zobratí na políciu,“ podotkol. 

Záchranári mali v utorok popoludní protest pred parlamentom, kde žiadali o navýšenie platov. Kamenický správanie polície považuje za veľkú hanbu koalície a myslí si, že tu prekročila všetky medze, čo sa týka komunikácie s občanmi Slovenskej republiky.

Podľa Kamenického by sa na zdravotníkov určite mali nájsť peniaze na zvýšenie platov. „Nakoľko sú to úplne kľúčoví zamestnanci pre zvládanie pandémie na Slovensku,“ poznamenal. „Bez týchto ľudí si neviem predstaviť, ako táto chaotická vláda bude vôbec zvládať tú situáciu, ktorú momentálne na Slovensku máme,“ doplnil.

Ladislav Kamenický tento rozpočet považuje za „rozpočet vydierania“ koaličných partnerov. Keďže Matovič svojim koaličným partnerom povedal, že ak ho nepodporia, tak im nedá pol miliardy eur. Podľa Kamenického by mala ísť veľká suma na platy učiteľov.

Učitelia sa podľa neho stali rukojemníkmi Matoviča

„Učitelia sa stávajú rukojemníkmi Igora Matoviča,“ uviedol. „Budú to práve oni, ktorí pocítia, že platy im nebudú stúpať napriek tomu, že na Slovensku sme zaregistrovali posledný kvartál infláciu na úrovni 5,6 %, čo je asi najvyššie číslo od roku 2011,“ doplnil. Kamenický konštatuje, že keďže inflácia rastie, tak reálne mzdy zamestnancov v štátnej verejnej správe budú klesať. Tento stav je podľa Kamenického neudržateľný, čo si Igor Matovič podľa neho pravdepodobne neuvedomuje.

Kritizoval aj míňanie výdavkov súčasnej vlády. To je podľa neho obrovské, čo sa následne aj prejavuje v samotnom náraste dlhu. Poznamenal, že ich vláda ho odovzdávala na úrovni 48,1 percenta a táto vláda dosiahla dlh už 61,5 percenta, čo je podľa bývalého ministra financií nad všetkými hranicami dlhovej brzdy. „Momentálne toto považujem za najväčšie riziko tohto rozpočtu a hlavne to bude musieť splácať ďalšia vláda,“ upozornil. „Toľko peňazí, ako má práve táto vláda, sa neminulo na Slovensku nikdy v histórii,“ uzavrel.

Viskupič schválenie rozpočtu považuje za kľúčové

Podľa Mariána Viskupiča Slovensko schválenie rozpočtu kľúčovo potrebovalo. „Podaril sa s deficitom tak, ako prešiel na vláde, s deficitom 4,94 percenta, tak ako bol poslaný do Bruselu, a presne v tej forme sme ho asi pred hodinou schválili v parlamente“ uviedol. 

Pokračoval, že Slovensko má určený základný rámec fungovania pre budúci rok. „Každý štátny orgán má svoj rozpočet, každé štátne ministerstvo má svoj rozpočet, toto bolo kľúčové,“ doplnil. Dodal, že strana SaS rešpektuje, že 504 miliónov rozdielu sa uvoľnia až vtedy, keď budú schválené reformy na ktoré sa odvoláva minister financií Igor Matovič.

Vyjadril sa aj k daňovej brzde

Marián Viskupič povedal, že strana SaS nechce dopustiť, aby sa deficity riešili neustálym zvyšovaním daní. Z tohto dôvodu, chce strana SaS do zákona doplniť zákon o daňovej brzde, ktorý povie, že nad určitú úroveň HDP už štát nemôže vyberať ďalšie dane.

„To znamená, že tam bude taký limit, taká brzda, ktorá bude vládu nútiť, aby príliš veľké deficity riešila na strane výdavkov. To znamená šetrením, konsolidáciou, efektívnym fungovaním štátu,“ zhodnotil s tým, že toto je pohľad strany SaS. Prijatím rozpočtu sa podľa neho vytvoril časový priestor na to, aby sa mohlo venovať aj týmto veciam a nie je na tom doteraz dohoda.

Celú reláciu Téma dňa si môžete pozrieť aj tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok