OSN obvinila Taliban z mimosúdnych popráv. Hnutie malo od prevzatia moci zabiť najmenej 72 osôb

TA3 TASR
14.12.2021 14:59

Organizácia Spojených národov v utorok uviedla, že má k dispozícii vierohodné tvrdenia o viac ako 100 usmrteniach bez súdneho konania v Afganistane, odkedy tam hnutie Taliban prevzalo v auguste moc.

"Medzi augustom a novembrom sme dostali vierohodné tvrdenia o viac ako 100 usmrteniach príslušníkov bývalých národných afganských síl a iných ľudí spájaných s predchádzajúcou vládou. Najmenej 72 z nich sa pripisuje Talibanu," uviedla zástupkyňa vysokej komisárky OSN pre ľudské práva Nada Našífová. Zároveň dodala, že vo viacerých prípadoch boli telá obetí verejne vystavované.

Našífová uviedla, že je hlboko znepokojená prichádzajúcimi správami o zabíjaní tohto typu, ku ktorému prichádza aj napriek tomu, že Taliban ohlásil v krajine všeobecnú amnestiu.

Toto vyhlásenie prichádza po tom, ako Spojené štáty spolu s ďalšími krajinami odsúdili Taliban po tom, ako ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch vydala začiatkom tohto mesiaca správu, v ktorej zdokumentovala 47 takýchto popráv.

Hovorca Talibanu však závery správy Human Rights Watch poprel s tým, že táto správa a ďalšie tvrdenia o usmrteniach bez súdneho konania "nie sú založené na faktoch". Priznal však, že sa vyskytlo niekoľko prípadov usmrtenia príslušníkov jednotiek dnes už nefunkčných afganských obranných a bezpečnostných zložiek. V týchto prípadoch však podľa neho išlo o "osobnú rivalitu alebo nepriateľstvo".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok