Ako ovplyvní začiatok roka omikron? Nič si neplánujte, vyzýva matematik Kollár

TA3
14.12.2021 12:24

Ako budú vyzerať najbližšie mesiace? Matematik Richard Kollár načrtol podľa dostupných údajov o šírení omikronu v ostatných krajinách scenár, ktorý by mohol na Slovensku platiť začiatkom nového roka. Ľudí vyzýva, aby si nerobili žiadne plány.

koronavírus ľudia rúška ilu 1140px (TASR/AP)
TASR/AP

Vrchol v polovici januára

Podľa údajov o šírení nového variantu v iných krajinách Kollár odhaduje, že v nemocniciach bude pri omikrone približne rovnaký počet hospitalizovaných dokopy ako doteraz v delta vlne. 

"Polovica (celej teoretickej) delta vlny by z tohto hľadiska mala byť rovnaká ako celá omikron vlna. Omikron vlna však bude strmšia, oveľa strmšia. Jej vrchol tak bude len veľmi nepravdepodobne nižšie ako bol v delte," uvádza matematik.

Podľa Kollára by mal prísť ďalší vrchol hospitalizácií v druhej polovici januára, a to "aspoň v tej výške, ako je momentálne, skôr ešte nárazovejšie a vyššie". Upozorňuje, že sa to bude diať pri zatvorených školách a "pomerne" prísnych opatreniach.

Rýchly ústup

"Neplánujte nič na január a február, potom by malo byť lepšie (ak nepríde ďalší prelomový variant). Omikron vlna následne ustúpi pomerne rýchlo," píše Kollár v statuse. Zdôrazňuje, že ľudia by si nemali robiť skutočne žiadne plány. 

Vysokým rizikom podľa neho môžu byť silvestrovské oslavy a lyžovačky, "ak ich dovtedy nezakážeme, tak práve oni brutálne rozbehnú tempo rastu infekcií na Slovensku". To isté platí pre vianočné bohoslužby. "Šanca, že sa na chate, či v kostole infikujete je veľmi vysoká. Do roku 2022 vykročíte s COVIDom. Aj keď ste zaočkovaní dvomi dávkami," varuje.

Kollár predpokladá, že školy zostanú zavreté aspoň do marca. "A hneď po ich otvorení sa znovu zatvoria (snáď už len na krátko), keďže sa vtedy domoria zvyšné deti, ku ktorým s dovtedy delta alebo omikron nedostanú." Školy by sme tak podľa neho mali zavreté najdlhšie v Európe, a to dva roky po sebe. 

"Čokoľvek však budeme robiť v zime, bude znižovať šírenie len marginálne, nepôjde už až tak o mobilitu, ale o mieru kontaktov. Tie v práci či v autobuse už viac obmedziť nebudeme vedieť. Tie doma už vôbec nie," píše Kollár.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok