Rusko možno umiestni v Európe jadrové rakety stredného doletu, vyhlásil ruský námestník

TA3 TASR
13.12.2021 21:28

Rusko bude nútené rozmiestniť v Európe rakety stredného doletu s jadrovými hlavicami, ak Západ odmietne pristúpiť k moratóriu zakazujúcemu tieto druhy zbraní na kontinente ako súčasti balíka záruk ohľadne krízy na Ukrajine. Vyhlásil to v pondelok námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov.

Skúmali, koľko ľudí by zomrelo od hladu v prípade totálnej jadrovej vojny medzi USA a Ruskom
South Korea Defense Ministry via AP

Informovala agentúra Reuters. Ako zdôraznil Riabkov, Moskva momentálne prechováva nedôveru voči Severoatlantickej aliancii. Reuters pripomína, že vzťahy Ruska so Západom sú v súčasnosti najhoršie od pádu železnej opony.

Rakety s jadrovými hlavicami s doletom od 500 do 5500 kilometrov boli v Európe zakázané podľa dohody z roku 1987 medzi vtedajším sovietskym vodcom Michailom Gorbačovom a americkým prezidentom Ronaldom Reaganom. 

Washington od tejto dohody odstúpil predvlani tvrdiac, že Moskva ju roky porušovala vývojom rakiet 9M729 (v kódovaní NATO pod názvom Screwdriver/Skrutkovač) s doletom 2500 kilometrov.

Ak má NATO pravdu a Rusko už rozmiestnilo tieto rakety vo svojej európskej časti, potom sú Riabkovove hrozby iba prázdnym gestom, povedal pre Reuters expert na ruskú zahraničnú politiku a kontrolu zbrojenia z Univerzity v Innsbrucku Gerhard Mangott. 

Ak však Rusko tieto zbrane naozaj nemá rozmiestnené západne od Uralu, potom ide zo strany Moskvy o "posledný signál pre NATO na začatie rozhovorov", uviedol odborník. Dodal, že "ak NATO neustúpi zo svojej pozície a nezačne rokovať, potom Rusko určite nasadí rakety Screwdriver až k svojim západným hraniciam".

Moskva si podľa Riabkova všimla "nepriame náznaky", že NATO sa chystá rozmiestniť v Európe rakety stredného doletu. NATO však tvrdí, že Spojené štáty neplánujú nasadiť na kontinente ďalšie rakety, pričom sú pripravené na nové ruské rakety odpovedať iba rozmiestnením konvenčných zbraní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok