Zeman urobil ústupok. Novú českú vládu vymenuje už v piatok

TA3 TASR
13.12.2021 18:40

Český prezident Miloš Zeman v piatok vymenuje novú vládu tak, ako ju navrhol designovaný premiér Petr Fiala (ODS) – teda vrátane kandidáta na ministra zahraničných vecí Jana Lipavského (Piráti), ktorého doteraz hlava štátu odmietala ako údajne nekompetentného.

Informoval o tom po pondelkovom stretnutí Zemana s Fialom spravodajský portál Novinky.cz. Ako napísal na Twitteri Zemanov hovorca Jiří Ovčáček, novú vládu vymenuje Zeman v piatok o 11.00 h.

Fiala po stretnutí so Zemanom uviedol, že ak by prezident odmietol vymenovať Lipavského za ministra zahraničných vecí, obrátil by sa s kompetenčnou žalobou na Ústavný súd. "Pán prezident si uvedomil, že spor pred Ústavným súdom by situáciu len skomplikoval, a preto sa rozhodol pre tento štátnický krok, ktorý oceňujem," povedal Fiala.

Na oficiálne vymenovanie si bude musieť počkať budúci minister poľnohospodárstva Zdeněk Nekula (KDÚ-ČSL), ktorý sa pre covid nachádza v karanténe. Zeman sa s ním plánuje stretnúť po Novom roku. Nová vláda by mala požiadať Poslaneckú snemovňu o dôveru 12. januára.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok