Tak takto?!: Našich kvetinárov lockdown pripravuje o príjmy. Floristický priemysel pritom generuje obraty v desiatkach miliónov eur

TA3
13.12.2021 09:49

Sotva sa v týchto dňoch nájde na Slovensku domácnosť, ktorú by nezdobil adventný veniec. Každoročne si začiatkom adventu kúpime takmer jeden a pol milióna dekorácií, za ktoré minieme približne 33 miliónov eur.

Tak takto?!: Slovenských kvetinárov lockdown pripravuje o príjmy. Floristický priemysel pritom generuje obraty v desiatkach miliónov eur
TASR/Martin Palkovič

Každý z nás pozná vo svojom okolí kvetinára či floristu, u ktorého si kupuje kvety, či už na ozdobenie stola a domácnosti, alebo ako darček pre rodinu či priateľov. Kvetinovú výzdobu sme si v štandardných časoch objednávali na svadby, krstiny, pohreby, firmy si objednávali čerstvé kvety do svojich priestorov. Pandemické obmedzenia stopli aj tento biznis. Predaj kvetov cez výdajné okienko zďaleka nemôže dorovnať niekdajšie príjmy, nehovoriac o tom, že kvety sú živý materiál a majú limitovanú životnosť.

Výsledok? Nakupujeme v reťazcoch, ktoré môžu byť otvorené a de facto tým prispievame k likvidácii lokálnych podnikateľov. O tom, aká je situácia v kvetinárskom a floristickom biznise, ktorý už druhý rok likvidujú pandemické opatrenia a doteraz sa o ňom nikde nahlas nehovorí, bude reč v dnešnej relácii Tak takto?! Hosťom Anky Žitnej bude florista a ambasádor medzinárodnej organizácie Floral Fundamentals Robert Bartolen.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok