Komora exekútorov upozorňuje občanov, aby sa pred Vianocami zbytočne nezadlžovali

TA3 TASR
12.12.2021 18:54

Slovenská komora exekútorov upozorňuje občanov, aby sa pred Vianocami zbytočne nezadlžovali. Neuvážené dlhy môžu viesť v budúcnosti k vážnym finančným problémom, ktoré sa neraz končia až exekúciou.

Vianočné ilustráky počas pandémie Covid 19 v Decembri 2021
TA3 / David Duducz

Informovala hovorkyňa komory Stanislava Kolesárová. Prezident komory Miroslav Paller upozornil, že reklamné kampane pred Vianocami prezentujú pôžičky na vykrytie vianočných nákladov ako niečo prirodzené. 

"Túžba obdarovať či pohostiť svojich najbližších určite nestojí za to, aby človek neuváženými finančnými záväzkami zobral na seba vážne bremeno do budúcnosti. Pre finančné zdravie občanov jednoznačne platí, že by sme sa mali aj na Vianoce zakrývať takou perinou, akú si môžeme dovoliť."

Ak sa už ľudia predsa len rozhodnú prevziať na seba pred Vianocami nové záväzky, mali by hľadať alternatívu, ktorá ich v budúcnosti čo najmenej finančne zaťaží. Podľa Pallera je výhodnejšie zobrať úver z banky, než z nebankovej spoločnosti, "ktoré majú nastavené menej prísne kritériá na bonitu klientov." 

Tvrdí, že v prípade akéhokoľvek úveru nie je najdôležitejším parametrom úroková sadzba, ale tzv. Ročná percentuálna miera nákladov. "Odráža všetky náklady na úver vrátane rôznych poplatkov či poistenia. Pri spotrebných úveroch zaplatí občan na úrokoch tým menej, čím kratšiu dobu splácania si zvolí. Pri kreditných kartách sa zasa výrazne oplatí splatiť dlh v rámci bezúročného obdobia," radí prezident komory exekútorov.

Obzvlášť v súčasnosti pri ekonomických hrozbách, ako výrazne rastúca inflácia či náhle zmeny na finančných trhoch, sa podľa neho občania môžu nečakane ocitnúť vo finančných problémoch, ktoré by inak zvládli. 

Upozornil, že u exekútora nemusí skončiť len samotný dlžník, ale aj ručiteľ. "Skúsenosti z našej poradne pre občanov v exekúcii ukazujú, že ľudia neraz podceňujú záväzky, ktoré na seba preberajú v prípade ručenia za pôžičku," priblížil Paller s tým, že keď od nich veriteľ začne požadovať splatenie dlhu za dlžníka, ostanú prekvapení.

Témy: Úver Vianoce
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok