Top udalosti týždňa: Omikron na Slovensku, nové opatrenia, odmeny pre seniorov, povinné očkovanie

TA3
12.12.2021 18:15

Na Slovensku platia od piatka nové pandemické opatrenia. Prezidentka podpísala odmeny za očkovanie pre seniorov. Zrušil sa aj pandemický rodičovský príspevok. Na Slovensku potvrdili prvé prípady variantu omikron. Rakúsko predstavilo detaily povinného očkovania. Napätie medzi Ruskom a Ukrajinou eskaluje.

Omikron
TASR/AP

Od piatka platia nové opatrenia

Na Slovensku platia od piatka nové pandemické opatrenia. Pre osoby, ktoré prekonali ochorenie Covid-19 v posledných 180 dňoch, a pre očkovaných sa otvorili všetky obchodné prevádzky a niektoré služby. Obchody so základnými potrebami sú otvorené v režime základ.

Nové opatrenia schválila vláda. Núdzový stav aj zákaz vychádzania platia naďalej. Premiér Eduard Heger to zdôvodňuje tým, že prioritou je ochrana zdravia. "Dnes sú najohrozenejšou skupinou nezaočkovaní a musia strpieť viac nepohody. Je to v prvom rade v ich záujme," uviedol na margo nových opatrení. Úrad verejného zdravotníctva zároveň prosí obyvateľov, aby sa zamysleli nad každou osobnou návštevou povolenej prevádzky. Prevádzkovateľov žiada, aby k dodržiavaniu nastavených podmienok pristupovali zodpovedne.

Prezidentka podpísala odmeny za očkovanie pre seniorov

"Prezidentka SR Zuzana Čaputová podpísala zákon z 9. decembra 2021, ktorým sa dopĺňa zákon o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti so šírením nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby COVID-19," spresnil Lukáš Laczko z odboru komunikácie Kancelárie prezidenta SR. 

Kto dostane 300 eur a kto 200?

Pozmeňujúci návrh s týmto cieľom k novele zákona o niektorých mimoriadnych opatreniach vo finančnej oblasti v súvislosti so šírením ochorenia Covid-19 predstavila vo štvrtok v úvode 11. rokovacieho dňa 51. schôdze poslankyňa Anna Mierna. 

Podľa pozmeňujúceho návrhu by mal byť poskytnutý finančný príspevok 300 eur seniorom nad 60 rokov, ktorí absolvovali očkovanie posilňujúcou dávkou vakcíny alebo sa do konca tohto roka registrovali a absolvujú očkovanie do 15. januára budúceho roka.

Príspevok 200 eur by mal byť poskytnutý seniorom, ktorí absolvovali očkovanie druhou dávkou od 30. júna tohto roka alebo sa do konca roka na druhú dávku registrovali a budú zaočkovaní do 15. januára 2022. Finančný príspevok vo výške 200 eur by sa mal týkať aj seniorov, ktorí boli zaočkovaní prvou dávkou od 25. novembra, alebo sa registrovali do konca tohto roka a absolvujú očkovanie do 15. januára 2022. 

Pri jednodávkovej vakcíne by malo platiť, že ak sa dal senior zaočkovať do 31. decembra tohto roka a do 1. marca 2022 absolvuje očkovanie posilňujúcou dávkou, mal by získať príspevok vo výške 200 eur.

Zrušil sa aj pandemický rodičovský príspevok

Vláda na svojom stredajšom rokovaní odobrila zrušenie poskytovania tzv. pandemického rodičovského príspevku. Na rokovanie ho predložil minister práce Milan Krajniak.

Jeho rezort to odôvodnil tým, že v poslednom období výrazne klesla miera nezamestnanosti, z čoho vyplýva, že rodičia, ktorým skončí bežný rodičovský príspevok, si vedia príjem zabezpečiť.

Takisto to rezort argumentuje tým, že školy aj škôlky sú otvorené, k ich zatváraniu dochádza iba regionálne, takže zabezpečenie starostlivosti o dieťa nie je prekážkou v hľadaní si zamestnania. Poskytovanie mimoriadneho príspevku sa ruší od Nového roka.

"Tzv. pandemický rodičovský príspevok bol zavedený s cieľom podporiť rodiny, ktoré by sa po zániku nároku na rodičovský príspevok ocitli vo finančnej tiesni. A to vzhľadom na to, že v čase krízovej situácie nemali možnosť zabezpečiť si príjem – zatvorené prevádzky vrátane veľkých fabrík a zatvorené predškolské a školské zariadenia a s tým spojená nemožnosť hľadať si zamestnanie," vymenoval rezort v dôvodovej správe. 

Na Slovensku potvrdili prvé prípady variantu omikron

Na Slovensku zachytili prvé tri prípady variantu nového koronavírusu omikron. Všetci traja infikovaní pricestovali z rizikových krajín, boli očkovaní a priebeh ochorenia majú ľahký. Informovali o tom v sobotu v Ivachnovej predseda vlády SR Eduard Heger a minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský. 

„Dobrou správou je, že prišli individuálnou dopravou, čiže necestovali ani vlakom, ani autobusom. Rovnako dobrou správou je, že ide o plne zaočkovaných ľudí a majú ľahký priebeh ochorenia. Podľa doterajších informácií vidíme, že u zaočkovaných ľudí je aj pri variante omicron priebeh veľmi ľahký. Samozrejme, budeme sledovať, ako sa omicron správa pri nezaočkovaných, u ktorých vidíme vyššie riziko“ skonštatoval premiér.

Zaočkovaní boli dvoma dávkami vakcíny proti ochoreniu Covid-19. Objavili sa u nich len mierne príznaky ochorenia. "Osoby zareagovali na bezodkladnú výzvu Úradu verejného zdravotníctva SR, ktorý cez médiá opakovane žiadal, aby sa mu nahlásili ľudia, ktorí navštívili Juhoafrickú republiku, Botswanu, Namíbiu, Lesotho, Eswatini, Mozambik, Zimbabwe, Izrael, Hongkong a Seychely," uviedla s tým, že sekvenovať sa budú aj vzorky členov spoločnej domácnosti.  

Rakúsko predstavilo detaily povinného očkovania

Povinnosť očkovania proti koronavírusu sa bude v Rakúsku od februára budúceho roka vzťahovať na všetky osoby s trvalým pobytom v krajine vo veku od 14 rokov. Oznámili to vo štvrtok minister zdravotníctva Wolfgang Mückstein a ministerka pre ústavu Karoline Edtstadlerová. 

Informovala o tom agentúra APA. Výnimka z povinnej vakcinácie bude platiť pre tehotné ženy a tých, ktorí sa so zdravotných dôvodov nemôžu dať očkovať, spresnil Mückstein na spoločnej tlačovej konferencii s Edtstadlerovou. Pre uplatnenie výnimky bude potrebné lekárske potvrdenie, zdôraznil.

Rakúsky minister zdravotníctva zároveň vyzdvihol, že očkovanie pre tehotné sa "výslovne odporúča". Štvrťročne sa budú uskutočňovať tzv. "očkovacie lehoty", v rámci ktorých sa budú musieť dať zaočkovať všetky osoby, na ktoré sa povinná vakcinácia vzťahuje; alebo odovzdať odôvodnenie na výnimku z očkovania, spresňuje APA. Prvým konečným termínom na zaočkovanie bude 15. marec 2022, uviedol Mückstein.  

Tým, ktorí sa nezaregistrujú, hrozia peňažné pokuty - v riadnom konaní do výšky až 3600 eur, pričom sa bude brať do úvahy aj finančná situácia. Okrem toho môže prebehnúť aj tzv. "skrátené konanie" v prípade pokuty do výšky 600 eur.  

Napätie medzi Ruskom a Ukrajinou eskaluje

Ak Rusko podnikne inváziu na Ukrajinu, zaplatí za to. Podľa šéfa Bieleho domu Joea Bidena sa v takomto prípade tiež významne zmení jeho postavenie vo svete. Americký prezident to podľa svojich slov povedal ruskému partnerovi počas ich nedávneho videohovoru. 

Európa musí na zvýšenú prítomnosť ruských vojakov pri ukrajinských hraniciach reagovať tvrdými prostriedkami a prísnymi sankciami. Uviedol to poľský premiér Mateusz Morawiecki v rozhovore pre denník Die Welt, ktorý bol zverejnený v piatok.

Eskalácia napätia v súvislosti s Ukrajinou môže viesť k patovej situácii porovnateľnej s kubánskou raketovou krízou z roku 1962, keď sa svet ocitol na prahu jadrovej vojny. Vyhlásil to vo štvrtok námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov. 

V Európe rastú obavy z vojny, keďže Washington i Kyjev obviňujú Rusko, že posilňuje svoju vojenskú prítomnosť blízko hraníc s Ukrajinou. To vyvoláva obavy z možnej ruskej invázie. Moskva však tieto obvinenia odmieta.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok