Streetartový umelec Banksy vytvoril tričko na pomoc obvineným zo zvalenia sochy otrokára

TA3 TASR
11.12.2021 16:00

Britský streetartový umelec s prezývkou Banksy pri príležitosti nadchádzajúceho súdneho procesu so štyrmi osobami obvinenými zo strhnutia sochy Edwarda Colstona, obchodníka s otrokmi zo 17. storočia, navrhol limitovanú edíciu suvenírových tričiek s motívom prázdneho podstavca, na ktorom táto mohutná bronzová socha stála v jeho rodnom meste Bristol.

banksy aukcia umenie 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Fotografiu šedého trička so soklom, z ktorého visí lano a okolo neho ležia trosky, zverejnil anonymný umelec Banksy v piatok večer na sociálnej sieti Instagram."Budúci týždeň sa štyria ľudia obvinení zo zrútenia Colstonovej sochy postavia pred súd v Bristole. Pri tejto príležitosti som spravil niekoľko suvenírových tričiek," napísal Bansky na Instagrame. Ako informovala agentúra PA, pred piatimi obchodmi, kde sa toto tričko navrhnuté medzinárodne známym umelcom dalo zakúpiť, sa tvorili dlhé rady s tisíckami ľudí.

K zvaleniu sochy Edwarda Colstona došlo vlani 7. júna v súvislosti s celosvetovými protestmi hnutia Black Lives Matter reagujúcimi na brutálne usmrtenie Afroameričana Georgea Floyda belošským policajtom. Protestujúci proti rasizmu bronzovú sochu, ktorá stála v centre Bristolu od roku 1895, následne odhodili v neďalekom prístave.

Štyria demonštranti vo veku 21-36 rokov čelia obvineniam z poškodenia majetku. Všetci z nich tvrdia, že sú nevinní. Proces v tejto veci sa má začať v pondelok v Bristole. Banksy, ktorého identita nebola dosiaľ potvrdená, začal svoju kariéru maľovaním a sprejavoním na múry a mosty v Bristole, prístavnom meste na juhozápade Anglicka. Niektoré z jeho diel boli na aukciách vydražené za milióny eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok