Taiwan hlási prvé prípady omikronu, všetci traja infikovaní sú zaočkovaní

TA3 TASR
11.12.2021 13:31

Taiwan oznámil v sobotu prvé potvrdené prípady nákazy koronavírusovým variantom omikron, pričom všetci traja infikovaní jedinci sú osoby, ktoré tento týždeň pricestovali na ostrovný štát zo zahraničia a sú plne zaočkované.

Podľa novej štúdie koronavírus neunikol z laboratória. Prvým nakazeným bola predavačka z trhu
TASR/AP

Píše o tom agentúra DPA. Šéf taiwanského Ústredia na kontrolu epidemických chorôb (CECC) Čchen Š'-čung povedal na tlačovej konferencii, že jedna pacientka pricestovala na Taiwan v stredu z juhoafrického štátu Eswatini (niekdajšieho Svazijska) a nevykazovala nijaké príznaky choroby Covid-19.

Keď sa však deň nato dala oficiálne otestovať, ukázalo sa, že na prítomnosť koronavírusu je pozitívna, opisuje DPA. Z údajov epidemiologického strediska CECC vyplýva, že uvedená žena, ktorá má okolo 30 rokov a bol u nej konkrétne zistený variant omikron, bola predtým zaočkovaná dvoma dávkami vakcíny, raz AstraZenecou a raz Modernou.

Čchen dodal, že omikron zatiaľ predstavuje len relatívne malé nebezpečenstvo pre obyvateľov Taiwanu, pretože ostrov má zavedené prísne hraničné kontroly. Taiwanské epidemiologické ústredie CECC oznámilo aj ďalšie dva prípady infekcie variantom omikron. 

Obaja plne zaočkovaní pacienti – približne 30-ročná Taiwanka a jeden občan USA, dvadsiatnik – prišli na Taiwan takisto tento týždeň, následne boli otestovaní vo vládou prevádzkovanom karanténnom stredisku a vyšla im pozitivita na koronavírus. K sobotnému dňu vykazuje Taiwan dovedna 16.731 prípadov covidu a 848 úmrtí, sumarizuje DPA.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok