V Grécku zadržali 11 ľudí za útok na riaditeľa školy. Ten bol spútaný za kontrolu covidových opatrení

TA3 TASR
10.12.2021 23:47

Polícia v severnom Grécku zatkla v piatok 11 ľudí po tom, čo údajní členovia samozvanej občianskej stráže, ktorá sa stavia proti pandemickým obmedzeniam, spútali riaditeľa strednej školy.

puta zadržanie
TA3

Informácie priniesla tlačová agentúra AP. Prípad sa stal neďaleko mesta Katerini, 430 kilometrov severne od metropoly Atény. Podozriví údajne spoločne, ešte pred každodennou vstupnou kontrolou príznakov covidu u študentov pred školou, uchopili a spútali 61-ročného riaditeľa, donútili ho nastúpiť do vozidla a odviezli ho na blízku policajnú stanicu, kde požiadali políciu, aby ho obvinila.

Namiesto toho však polícia okamžite podozrivé osoby zadržala. Ministerka školstva Niki Kerameusová v príspevku na sociálnej sieti označila tento útok za "nemysliteľný" a dodala: "Budeme chrániť našu vzdelávaciu komunitu všetkými nutnými prostriedkami." 

Podozriví – deväť mužov a dve ženy 2 boli obvinení z napadnutia, únosu, použitia urážlivého jazyka a narušenia verejného poriadku. Zadržané osoby na policajnej stanici tvrdili, že riaditeľa treba obviniť za "porušovanie ustanovení ústavy", napísala polícia v oznámení.  

Grécko zápasí s prudkým nárastom v prípadoch nákazy koronavírusom a s takmer rekordnými počtami úmrtí, pričom zhruba jedna štvrtina dospelých obyvateľov je stále nezaočkovaná. Vláda sa zaviazala, že ponechá školy a prevádzky otvorené, ale zosilnila tlak na nezaočkovaných a nedávno ohlásila povinné očkovanie pre ľudí vo veku nad 60 rokov.

Nedávno sa v severogréckom meste Solún a v neďalekých mestách objavili skupiny samozvanej občianskej stráže, ktoré samy seba nazývajú Opatrovníci a ich členovia nosia čierne uniformy. Tieto skupiny argumentujú, že pandemické obmedzenia sú protizákonné a ochrancovia ústavy by sa mali proti nim postaviť.

Jedna takáto skupina nedávno poškodila súkromnú kliniku na testovanie ochorenia Covid-19 v Solúne a tvrdila, že testovanie je nezákonné. Štyroch ľudí zatkli a obvinili z nezákonného konania v mene úradov.Grécka vláda v piatok znova vyhlásila, že bude rázne zasahovať proti týmto skupinám, ako aj proti gangom, ktoré predávajú falšované potvrdenia o očkovaní. 

Minister pre verejný poriadok Takis Theodorikakos označil prípad v škole za "úplne zavrhnutiahodný". V tvíte napísal: "Takéto správanie je provokačné a neprípustné a polícia nesmie dovoliť, aby sa opakovalo."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok