Vyzývame Rusko, aby sa vrátilo k diplomacii, vyhlásil generálny tajomník NATO po rokovaní s nemeckým kancelárom

TA3 TASR
10.12.2021 23:30

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg v piatok odmietol výzvu Ruska, aby Západ oficiálne zrušil rokovania s Ukrajinou o vstupe do tohto obranného paktu.

Vyzývame Rusko, aby sa vrátilo k diplomacii, vyhlásil generálny tajomník NATO po rokovaní s nemeckým kancelárom
TASR/AP

Informovala o tom agentúra AFP. "O vzťahu Aliancie s Ukrajinou bude rozhodovať 30 spojencov v rámci NATO a nikto iný... Nemôžeme akceptovať, že Rusko sa snaží znovu zaviesť systém, v ktorom majú veľké mocnosti svoje sféry vplyvu, v ktorých môžu rozhodovať o tom, čo môžu robiť ostatní," povedal Stoltenberg počas spoločnej tlačovej konferencie s novým nemeckým kancelárom Olafom Scholzom v Bruseli.

Scholz, ktorý v stredu prevzal funkciu nemeckého kancelára po Angele Merkelovej, bol na svojej prvej návšteve v sídle NATO. Podobne ako Stoltenberg aj on varoval Rusko pred agresiou voči Ukrajine.

"Spojenci v rámci NATO súhlasia s tým, že každá ďalšia agresia proti Ukrajine bude drahá a bude mať pre Rusko vážne politické a ekonomické dôsledky," povedal Scholz. 

Podľa AFP je nový nemecký líder pod tlakom, aby sa zaviazal zastaviť otvorenie plynovodu Severný prúd 2 (Nord Stream 2), ak Moskva zaútočí na Ukrajinu. To podľa očakávaní analytikov nesľúbil, vyzval však Rusko, aby sa "vrátilo k diplomacii, deeskalovalo napätie a rešpektovalo suverenitu a územnú celistvosť Ukrajiny". 

Členstvo Ukrajiny v NATO je podľa AFP v nedohľadne, avšak Spojené štáty a niektorí ďalší členovia Aliancie pomáhajú pri výcviku ukrajinských síl. Len samotný Washington vyčlenil viac ako dve a pol miliardy amerických dolárov na posilnenie ukrajinskej armády.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok