Dostane Bratislavský kraj viac eurofondov? Desať slovenských europoslancov o to žiada v spoločnom liste

TA3 TASR
10.12.2021 19:12

Desať slovenských poslancov Európskeho parlamentu v spoločnom liste vyzvalo eurokomisárku pre súdržnosť a reformy Elise Ferreirovú, aby zaistila väčší transfer eurofondov do Bratislavského samosprávneho kraja.

európsky parlament, európska únia, 1140x
TASR/AP

Uviedol to v piatok europoslanec Vladimír Bilčík, ktorý tento list inicioval na žiadosť predsedu Bratislavského samosprávneho kraja Juraja Drobu. Ten rovnakú žiadosť presadzoval aj na poslednom plenárnom zasadnutí výboru regiónov v Bruseli.

Bilčík sa obrátil na slovenských europoslancov

Komisárka Ferreirová je zodpovedná za súdržnosť a reformy a pod jej gesciu spadá i kohézna politika. Bilčík sa obrátil na slovenských europoslancov, aby sa spoločne zapojili do prebiehajúcich vyjednávaní s Európskou komisiou o nastavení nového programového obdobia 2021 – 2027. Zo 14 slovenských členov zákonodarného zboru Európskej únie nakoniec získal podporu desiatich.

Politika súdržnosti Európske únie predstavuje kľúčový nástroj na financovanie verejných investícií na Slovensku, no postavenie Bratislavského kraja je špecifické, keďže sa pre vyššie HDP radí medzi rozvinutejšie regióny a jeho oprávnenosť čerpať peniaze cez Európske štrukturálne a investičné fondy je výrazne obmedzená. Dôsledkom toho je prehlbujúci sa modernizačný dlh a štrukturálne problémy kraja v oblastiach, ako sú doprava, životné prostredie, vzdelávanie a sociálna a zdravotná starostlivosť. 

Pôvodná výška fondov nestačí

Pôvodná alokácia európskych fondov pre Bratislavský samosprávny kraj v novom programovom období je len 20 miliónov eur, čo predstavuje zanedbateľnú sumu v rámci celkovej sumy pre celé Slovensko. Nariadenia Európskej únie pre politiku súdržnosti umožňujú presun alokácie medzi kategóriami regiónov. Eurokomisia však zatiaľ nie je naklonená v prospech požiadavky Slovenska, preto sa do vyjednávania zapojili aj europoslanci. Komisia je povinná na výzvy poslancov Európskeho parlamentu reagovať.

"Už tradične máme na Slovensku veľký problém vyčerpať eurofondy, a pritom práve v Bratislavskom kraji by sme ich vedeli využiť účelne, zvlášť pri budovaní infraštruktúry a zmierňovaní hospodárskych a sociálnych rozdielov medzi hlavným mestom a zvyškom kraja. Preto som vypočul prosbu bratislavského župana a inicioval som spoločný list eurokomisárke Ferreirovej, ktorá má na starosti alokáciu eurofondov," opísal situáciu Bilčík. 

Privítal fakt, že slovenská vláda, Bratislavský samosprávny kraj i europoslanci z rôznych strán a politických frakcií vedia nájsť spoločnú reč a ťahať za jeden povraz pre dobrú vec na Slovensku. List okrem neho podpísali aj Monika Beňová (Smer-SD), Lucia Ďuriš Nicholsonová (nezávislá), Martin Hojsík (Progresívne Slovensko), Eugen Jurzyca (SaS), Miriam Lexmann (KDH), Peter Pollák (OĽANO), Michal Šimečka (Progresívne Slovensko), Ivan Štefanec (KDH) a Michal Wiezik (Progresívne Slovensko).

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok