Verdikt voči Assangeovi bol politicky motivovaný, myslí si spravodajca OSN

TA3 TASR
10.12.2021 18:09

Osobitný spravodajca Organizácie Spojených národov pre prípady mučenia Nils Melzer v piatok ostro kritizoval verdikt britského odvolacieho súdu, ktorý zrušil rozhodnutie nižšieho súdu blokujúce vydanie zakladateľa portálu WikiLeaks Juliana Assangea do USA.

Julian Assange 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Melzerovu reakciu na verdikt priniesla agentúra DPA. "O Assangeovi si môžete myslieť čo chcete, avšak on nie je v stave, aby bol vydaný," povedal Melzer s tým, že podľa neho išlo o politicky motivovaný verdikt. 

Spravodajca OSN označil piatkový rozsudok súdu ako "slabinu britského justičného systému". Známy austrálsky whistleblower čelí v Spojených štátoch 18 obvineniam zo špionáže a sprisahania s cieľom preniknúť do počítačových systémov americkej vlády. V prípade usvedčenia mu hrozí až 175 rokov väzenia.

"Chcú z neho urobiť odstrašujúci príklad," myslí si Melzer, podľa ktorého má prípadný tvrdý trest odradiť ostatných whistleblowerov od zverejňovania tajných vládnych dokumentov. Nils Melzer je švajčiarsky profesor práva a nezávislý expert. Assangea navštívil 9. mája 2019 v prísne stráženej londýnskej väznici Belmarsh. 

Na stretnutí boli vtedy prítomní aj dvaja zdravotnícki experti, ktorí sa špecializujú na obete mučenia a zlého zaobchádzania. S Assangeom absolvovali rozhovor a zhodnotili jeho zdravotný stav. Podľa Melzera dospeli k záveru, že zdravie Juliana Assangea vážne poškodila dlhoročná nepriateľská kampaň voči jeho osobe.

Agentúra AP v súvislosti s najnovším verdiktom pripomenula, že rozhodnutie súdu ešte neznamená, že britské úrady Assangea bezprostredne vydajú do USA, keďže Assange sa voči rozhodnutiu môže odvolať. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok