Niektorí rodičia odchádzajú z pôrodníc s prázdnou náručou. Druhá decembrová nedeľa patrí práve im

TA3
12.12.2021 08:00

Na Slovensku sa každoročne narodí približne 5 000 detí predčasne. Tieto deti musia od prvého momentu zvládať svoj boj o život a zdravie. Ich prognózy do budúcna sú nejasné, napriek tomu sú mnohé po čase „dobehnú“ svojich rovesníkov. Niektoré bábätká si v dôsledku predčasného pôrodu nesú menšie či väčšie následky, v niektorých prípadoch však rodičia z nemocníc odchádzajú s prázdnou náručou.

sviečka smrť úmrtie spomienka ilu 1140 px (TASR/Michal Svítok)
TASR/Michal Svítok

OZ malíček, ktoré poskytuje podporu rodičom, ktorí prišli o dieťa, pripomína, že pamiatke týchto detí bude venovaná najbližšia nedeľa 12. decembra. 

„Predčasný pôrod je vážny problém, ktorý prináša do rodín mnoho neistoty a strachu. Radosť z narodenia bábätka sa razom zmení na boj o jeho život, ktorý nemusí vždy skončiť úspešne. Predčasne narodené deti mnohokrát vážia menej ako kilogram a mnohé sa nachádzajú v ohrození života,“ povedala Ľubica Kaiserová, predsedníčka OZ malíček. 

Sviečky v oknách

Celosvetovo sa predčasne narodí 15 miliónov detí, čo je približne 11 percent. V dôsledku predčasného pôrodu 1 milión detí zomiera pred dosiahnutím veku 5 rokov. Existujú však výrazné rozdiely medzi jednotlivými štátmi tak v miere predčasných pôrodov, ako aj úmrtnosti. V našich podmienkach sa úmrtnosť predčasne narodených detí pohybuje na úrovni 2 percentá.

Každoročne je v čase adventu celosvetovo druhá decembrová nedeľa venovaná všetkým deťom a mladým ľuďom, ktorí odišli predčasne. Večer o 19.00 h sa v oknách ich rodín a priateľov rozsvietia sviečky na znak úcty k ich pamiatke. Pomyselná reťaz svetiel spája nie len rodiny s podobným osudom s ich priateľmi po celom svete, ale symbolizuje aj odkaz svetla, ktoré svieti na ich ďalšej ceste. 

Nie sú v tom sami

Svetový deň pamiatky zosnulých detí vychádza z tradície medzinárodnej organizácie „Súcitní priatelia“ (The Compassionate Friends) a prvýkrát bol organizovaný́ v roku 1997 v USA. Tento deň pripadá každoročne na obdobie adventu a OZ malíček sa na znak úcty a spolupatričnosti s rodinami po strate dieťaťa opäť aj tento rok pripája.

Aktivít, ktorými chce združenie OZ malíček podporiť rodiny po strate, je viac. Dátum, ktorý je venovaný dňu spomienky na bojovníkov z novorodeneckých intenzívnych jednotiek, je 26. september. Október je následne mesiacom osvety z pohľadu straty bábätka. Je dôležité vedieť, že ľudia, ktorí prišli o deti, v tom nie sú sami. OZ malíček chce vytvárať symbolickú reťaz podpory, ktorá pomôže kráčať ďalej životom po strate.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok