Na juhu Afriky pribudlo hospitalizácií maličkých detí s covidom. Lekárka má na to vysvetlenie

TA3/hm
11.12.2021 06:30

Deti mladšie ako dva roky tvorili na začiatku decembra viac ako 10 percent hospitalizovaných v Juhoafrickej republike, ukazovali alarmujúce dáta. Hoci bol nový variant omikron prvýkrát odhalený v Botswane, Juhoafrická republika bola označená ako epicentrum, spolu s mestom Tshwane v provincii Gauteng, jednom z najviac zasiahnutých regiónov.

Dokonči: news.com.au deti SA
TASR/AP

Podľa analýz juhoafrického Národného inštitútu pre komunitné ochorenia, došlo nedávno k prudkému nárastu hospitalizácií batoliat s covidom. Píše o tom news.com.au. Lekárka Waasila Jassatová počas brifíngu ministerstva zdravotníctva minulý týždeň uviedla, že malé deti vyzerajú byť vo väčšom riziku, hoci ešte nie je jasné, či to súvisí s omikronom.

Pribudli bábätká i tridsiatnici

"Ak sa pozrieme na počty hospitalizácií podľa veku, zvyčajne sledujeme vysoký počet hospitalizácií u starších ľudí," uviedla. "V Tshwane však pozorujeme najviac prijatí do nemocnice vo veku od 0 do dvoch rokov. Tiež pozorujeme vysoký nárast hospitalizovaných okolo veku 28 až 30 rokov."

Podotkla, že hoci sa pripravovali na preplnenosť nemocníc, tentokrát sa možno budú musieť zamerať na pripravenosť pediatrií, i keď neexistujú žiadne signály, že by deti boli vážne choré. Zatiaľ si však nie sú istí, či to súvisí s variantmi, ktoré sú aktuálne v obehu. Lekárka uviedla, že trend sa mohol prejaviť preto, že deti pod 12 rokov nie sú zaočkované, a tiež preto, že rodičia sa viac zaujímali o nový variant, preto je pravdepodobnejšie, že vzali deti do nemocnice pri prvých príznakoch ochorenia. "Veľmi malé deti majú nevyspelý imunitný systém a tiež nie sú očkované, čiže sú vo väčšom riziku," dodala.

Jedno dieťa zomrelo

V poslednom týždni dáta ukázali, že v provincii Gauteng celkovo zaznamenali 580 hospitalizácií, čo je obrovský nárast v porovnaní so 135 počas predchádzajúceho týždňa. Jassatová tiež uviedla, že v provinčnej nemocnici bolo liečených 52 detí s diagnostikovaným covidom mladších ako dva roky a jedno zomrelo. Hoci nie je ešte známe, ktorým variantom sa deti infikovali, pravdepodobne to bolo omikronom, keďže je to v regióne aktuálne prevládajúca mutácia.

Mnoho krajín naprieč svetom - vrátane Austrálie - zatvorilo svoje hranice pred cestujúcimi z postihnutých afrických krajín, aby udržali omikron na uzde. S týmto krokom však nesúhlasí Svetová zdravotnícka organizácia, ktorá považuje cestovateľské zákazy za kontra-produktívne.

"Juhoafrickej republike a Botswane by sme sa mali poďakovať za detegovanie, sekvenovanie a zaznamenanie variantu, a nie ich penalizovať," uviedol šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus na otvorení 74. zasadnutia WHO. "Omikron nám ukazuje, že svet potrebuje novú zhodu na pandémii. Súčasný systém odrádza krajiny od upozorňovania ostatných na hrozby, ktoré u nich vypuknú."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok