Podľa farby sa neriaďte: Poradíme vám, ako vybrať najlepšiu šunku a údené mäso

TA3/zm
16.12.2021 16:00

Hoci najčastejšie jedlo vyberáme očami, v prípade šunky a údeného mäsa to nestačí. Najružovejšie kúsky bývajú zvyčajne prifarbované a mastné miesta neznamenajú, že je s výrobkom niečo v neporiadku, práveže svedčia o vysokom podiele mäsa.

Podľa farby sa neriaďte: Poradíme vám, ako vybrať najlepšiu šunku a údené mäso
Profimedia

Údená, od kosti či dusená alebo detská. Názvov šuniek je také množstvo, že môžete mať problém zorientovať sa. Pritom je to pomerne jednoduché, pretože poznáme len tri základné druhy a podľa nich presne dokážete určiť, aký majú podiel mäsa a bielkovín.

Štandard

Či už je narezaná na plátky alebo ju kupujete v celku, šunka štandard má najnižšiu cenu práve preto, že obsahuje najmenej mäsa. Malo by to byť okolo 55 percent a z toho 10 percent čistých svalových bielkovín. Najčastejšie sa vyrába z odrezkov, ktoré potravinári pospájajú pridaním škrobu a vlákniny. Nuž a práve štandard je najčastejšie dofarbovaný, preto platí, že pekná ružová farba nie je zárukou kvality.

Výberová šunka

Minimálne 72 percent mäsa a 13 percent svalových bielkovín sú parametre, ktoré musí výberová šunka obsahovať, a tak rastie aj cena. Zaplatíte si však za to, že výrobok z jedného kusu svalu, hoci môže byť narezaný na plátky, nesmie obsahovať umelé bielkoviny a farbivá, ale zahusťovadlá áno.

Šunka špeciál

Ako už samotný názov napovedá, v tomto prípade ide o najvyššiu akosť. Tento typ šunky musí obsahovať minimálne 89 percent mäsa a 16 percent svalových bielkovín. Vysoká cena oproti štandardu zaručuje, že spolu s mäsom nebudete jesť žiadne farbivá, škroby ani iné „prídavky“.

Dusená a od kosti

Základy rozdelenia šuniek by ste už mali mať zvládnuté, ale zmiasť vás môže ešte doplnok, že sa jedná o dusenú šunku alebo šunku od kosti. Viete, aký je medzi nimi rozdiel? Ten hlavný je v procese výroby. Dusená šunka sú odrezky mäsa, ktoré sa nasolí a dáva do foriem. Hlavným znakom je, že tento mäsový výrobok má pravidelný okrúhly alebo hranatý tvar, ktorý získal práve prípravou vo forme.

Od kosti zas znamená, že ešte pri tepelnej úprave v mäse boli kosti, ale potom sa vybrali. Na prvý pohľad ju spoznáte podľa bielej vrstvy na povrchu a často býva šunka od kosti zaúdená.

Témy: Šunka
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok