Merkelová plánuje vydať autobiografiu, chce v nej vysvetliť aj svoje politické rozhodnutia

TA3 TASR
10.12.2021 14:21

Bývalá nemecká kancelárka Angela Merkelová (67), ktorá svoju funkciu v stredu odovzdala nástupcovi Olafovi Scholzovi, plánuje napísať autobiografiu. Okrem iného v nej plánuje objasniť najdôležitejšie politické rozhodnutia, ktoré prijala počas svojho 16-ročného pôsobenia na čele nemeckej vlády.

Merkelová plánuje vydať autobiografiu, chce v nej vysvetliť aj svoje politické rozhodnutia
TASR/AP

V piatok to oznámila jej dlhoročná spolupracovníčka a šéfka jej kancelárie Beate Baumannová, informuje agentúra AFP. Ako povedala Baumannová v rozhovore pre týždenník Der Spiegel, Merkelová v zamýšľanej knihe nemieni prerozprávať celý svoj život. "Chce svojimi slovami vysvetliť svoje kľúčové politické rozhodnutia a obzrieť sa za svojou životnou cestou," ozrejmila.

Pôjde o publikáciu, ktorá bude spoločným projektom Merkelovej a Baumannovej, jej hlavnej poradkyne stojacej po jej boku od začiatku 90. rokov 20. storočia. Baumannová napísala niektoré z Merkelovej najdôležitejších prejavov a podieľala sa aj na prijímaní strategických rozhodnutí. Pri poskytovaní informácií o Angele Merkelovej však bola vždy diskrétna.

Príprava avizovanej životopisnej knihy by mala trvať podľa slov Baumannovej dva až tri roky, pričom do tohto procesu neplánujú zahrnúť externých autorov, ako napríklad novinárov či historikov. "Kancelárka a ja sme si boli celkom isté: Ak túto knihu budeme písať, spravíme to samy," zdôraznila.

Konzervatívna politička Angela Merkelová z Kresťanskodemokratickej únie v stredu popoludní oficiálne odovzdala úrad sociálnemu demokratovi Olafovi Scholzovi. Merkelová, ktorá v septembrových parlamentných voľbách už nekandidovala, dlho vopred avizovala svoj odchod z politiky, nespresnila však, čomu konkrétne sa chce v budúcnosti venovať.

Nemecko má po 16 rokoch nového kancelára. Ako ovplyvní jeho vláda Európsku úniu? O tom sme sa rozprávali aj v Štúdiu TA3:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok