Povinnú vakcínu nechce. S covidom sa musíme naučiť žiť, tvrdí kandidát na českého ministra zdravotníctva

TA3 TASR
10.12.2021 13:50

Kandidát na českého ministra zdravotníctva Vlastimil Válek zo strany TOP 09 po piatkovom stretnutí s prezidentom Milošom Zemanom oznámil, že nová vláda upraví vyhlášku o povinnom očkovaní proti koronavírusu. Válek zopakoval, že nesúhlasí s povinnou vakcináciou seniorov, píše spravodajský portál Novinky.cz.

USA
TASR/AP

"Témou číslo jeden bol covid. Oboznámil som prezidenta s tým, že za absolútne zásadné považujem posilnenie kapacít PCR testovania ako kľúčovej metódy. Informoval som ho o našom postoji k protilátkam, že pracovná skupina pripravuje zmenu metodiky. Informoval som aj o tom, že povinné plošné očkovanie nepovažujem za správnu cestu," povedal po stretnutí s prezidentom Válek.

Ako pripomínajú Novinky.cz, v piatok začala platiť vyhláška o povinnom očkovaní proti ochoreniu Covid-19 pre ľudí nad 60 rokov a vybrané profesie. Válek v reakcii na to uviedol, že vyhláška bude po diskusii so zákonodarcami novej vládnej koalície "modifikovaná". So Zemanom sa tiež zhodli, že Česko sa musí naučiť s covidom žiť. Kandidát na ministra tiež vyzval ľudí, aby sa dali zaočkovať treťou dávkou, pre seniorov by vraj mala byť dostupnejšia – zaočkovať by ich tak mohli aj priamo doma.

Dvojica sa však nezhovárala iba o témach súvisiacich s pandémiou, ale napríklad aj o posilnení kvality a dostupnosti zdravotnej starostlivosti v Česku či zlepšení zdravia seniorov. Prezident sa počas posledných dvoch týždňov stretol so všetkými kandidátmi na ministrov v novej vláde, ktorým to umožnili okolnosti. V pondelok by mal Zeman prijať designovaného premiéra Petra Fialu, aby sa dohodli na termíne vymenovania kabinetu.

Prezident opakovane avizoval, že sa nechystá vymenovať kandidáta na ministra zahraničných vecí Jana Lipavského z hnutia Piráti. Fiala to však odmieta, v dôsledku čoho možno očakávať spor, píšu Novinky.cz. Pražský hrad v piatok potvrdil, že Zeman do vznikajúcej vlády Lipavského nevymenuje. Dôvodom je jeho údajná nedostatočná kvalifikácia, ako aj postoj k spolupráci krajín Vyšehradskej štvorky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok