Fico tlačí ľudí na jatky, hovorí bývalý Smerák Zala. Protesty označil za cynizmus bez hraníc

TA3/hm
13.12.2021 07:00

Spoluzakladal Smer, dnes patrí k jeho veľkým kritikom. Strane podľa exposlanca Borisa Zalu už dávno nepatrí značka "sociálna demokracia". Smer sa posunul k extrémnemu konzervativizmu, nadbieha primitívnej a spiatočníckej rétorike a "hecuje" najhoršie pudy v človeku. Úspechy v prieskumoch by Zala nepreceňoval. Ako hovorí, nie je to žiadna rehabilitácia Smeru. Ficove ohlásené protesty označil za cynizmus bez hraníc.

Boris Zala
TASR/Michal Svítok

Viacerí politológovia sa zhodujú, že voliči Smeru sú imúnni voči kauzám, ktoré sa spájajú so stranou, a v poslednom období to ukazujú aj prieskumy. Súhlasíte, že voličmi Smeru kauzy okolo strany nehýbu?

Súhlasím, je to bežné tam, kde sa voliči už nerozhodujú podľa reálnej politiky strán, ale podľa toho, kam chcú patriť a kam patriť nechcú. Voliči Trumpa sú toho najviditeľnejším príkladom. Nevadilo im, že je podvodník, zlodej, vulgárny mačo, táraj, konšpirátor atď. Stačilo, že je proti Demokratom a Bidenovi. Aj u časti našich voličov je podstatné, že Smer je - aspoň rétoricky - národný, protiliberálny, protiamerický, proruský a protivakcinačný...

Kvitujete súčasnú rétoriku Roberta Fica, ktorou loví vo vodách kotlebovcov alebo fanúšikov Štefana Harabina? Kto sú dnes voliči Smeru?

Ficova rétorika je logická: keďže stratil dôveryhodnosť medzi stredovými voličmi, mladými, mestskými, proeurópskymi, zelenými... Ostali mu len voliči orientovaní staronárodne (hlinkovsky), prorusky, protizápadne a konzervatívne. Zásobáreň týchto voličov je práve v celom národno-pravicovom spektre. A nielen Fico, ale aj celý Smer tomu prispôsobil svoju rétoriku. Paradoxom je to, že tento obrat chcú stále zakryť značkou „sociálnej demokracie“. Tá im úž dávno nepatrí a nezakryje to ani to, že jej dali prívlastok „slovenská“.

Boris Zala je spoluzakladateľom strany Smer. Bol poslancom Národnej rady Slovenskej republiky, Slovensko zastupoval aj ako poslanec v Európskom parlamente. V roku 2016 požiadal o prerušenie členstva v Smere.

Ako sa vám dnes pozerá na to, akými témami sa prezentuje Smer?

Zle. Je to posun od sociálnej demokracie ku extrémnemu konzervativizmu, nadbiehanie primitívnej, spiatočníckej rétorike, povzbudzovanie bludných, konšpiračných, nevedeckých a priamo proti pokroku namierených postojov a názorov... Je to vedomé a zámerné hecovanie tých najhorších pudov v človeku. A politika súčasnej vlády tomu zdatne napomáha. 

Robert Kaliňák sa vyjadril, že v Smere došlo k zmene a majú "nového Roberta Fica. Každý, kto ho porovná dnes a pred tromi rokmi, vidí, že nastalo zásadné obrodenie." V čom sa podľa vás Fico zmenil?

Kaliňák má na mysli novú energiu, s ktorou Fico vstúpil do politického ringu. Po prehre v prezidentských voľbách, po odstúpení z postu premiéra a po prehratom zápase o miesto na ústavnom súde sa zdalo, že Robert Fico rezignoval. Nárast percent v prieskumoch ho nabil novou energiou a optimizmom. Ja osobne by som ten nárast nepreceňoval, a navyše je to hlavne výsledok sklamania voličov zo všetkých, zdôrazňujem zo všetkých, politikov vládnej koalície.

Hoci sa Robert Kaliňák vyjadril, že sa nateraz na kandidátku strany do parlamentných volieb vrátiť nechystá, do budúcna to však nevylúčil. Podľa Fica má Kaliňák právo vrátiť sa, do politiky pozval aj Tibora Gašpara. Bol by to pre stranu dobrý krok?

Zámer je jasný. Pozvaním Gašpara aj Kaliňáka späť do radov strany sa Fico usiluje o rehabilitáciu Smeru. Inými slovami tým hovorí, Smer včítane Kaliňáka bol čistý, všetko to bol a je komplot proti nám. Ale my sa za nikoho hanbiť nemusíme, od „našich ľudí“ sa neodťahujeme. Proste „chlapský charakter“!

Ako možno dnes politologickým slovníkom charakterizovať Smer-SD? Do akého spektra aktuálne strana patrí, na základe akých kritérií si to myslíte?

Už som to v predchádzajúcich odpovediach naznačil. A aj som o tom písal už pred rokmi: po roku 2014 (po Ficovej prehre s Kiskom) sa Smer zorientoval ku sociálnemu konzervativizmu, prirovnával som to k Bavorskej CSU, alebo vydal sa Orbánovskou cestou (dôraz na konzervatívne národné tradície...). Ale nezastal ani na tomto posune: po Ficovej podpore kotlebovcu Mazureka, blúznení o „kresťanskej Európe“, ostrou protiutečeneckou rétorikou, nevedeckými postojmi ku kovidu a antivakcinačnou kampaňou sa posunul skôr k európskej extrémnej pravici a la Le Penová, Salviny či Orbán.

Čím to je podľa vás, že Smer výrazne poskočil v prieskumoch?

Ten posun sa pohybuje okolo 4-5 %. Čo podľa mňa nie je žiadna „rehabilitácia“ Smeru. Je to prirodzeným výsledkom troch faktorov: zlyhávania vládnej politiky; preskupovania „národných“ voličov (ktorí si nenašli nových vodcov ani v Kotlebovi, ani v Harabinovi či Dankovi) a napokon tým, že antivaxeri si hľadajú svoj politický „domov“.  

Koho si viete predstaviť na mieste Roberta Fica o niekoľko rokov?

Nepredstavujem si. Ale zdá sa mi to nepodstatné, lebo stojím za svojim názorom, ktorý som už dávnejšie prezentoval, a ktorý doviedol Smer k primitívnym útokom na moju osobu: Fico svojou politikou doviedol Smer do slepej uličky, je marginálnou stranou a ani nová energia či „zásadné obrodenie“ (ako to teda nazval Kaliňák) mu nepomôžu.

Fico nedávno na tlačovej konferencii uviedol, že sa chystá organizovať protesty. Je to dobrý krok vzhľadom na šírenie agresívnejších mutácií, počty infikovaných a preplnené nemocnice?

Je to cynizmus bez hraníc. Zneužívanie tragickej situácie, do ktorej sa národ, aj Európa dostali. Že má na tom svoj leví podiel aj vláda a hlavne volebný „idol“ Matovič, je faktom. Ale práve teraz treba triezvy hlas. Ten by však Ficovi nenahnal do ohrádky voličov, ktorí zanevreli na celý svet... A tak ho od Smeru počuť nebudeme. 

Smer sa vyhraňuje voči očkovaniu, kritizuje epidemiologické opatrenia, hovorí, že vláda nezvláda pandémiu. Ide len o štandardnú opozičnú kritiku alebo to vnímate podobne? Zvládal by Smer, ak by bol vo vláde, pandémiu lepšie?

Tu treba oddeľovať isté veci: vláda si nielen zaslúži kritiku, ale za normálnych okolností nemala prežiť ani svoj prvý polrok. Z hľadiska technicko-organizačného, manažérskeho by Smer (vo vtedajšej kondícií a podobe, určite nie v dnešnej) celý proces zvládal lepšie. Aj keď „experimentovaniu“ by sa tiež nevyhol, ani chybám. Ale čo je totálne neakceptovateľné je bojové vystupovanie Smeru proti vakcinácii, nezmysly o ziskoch „farmafiriem“, manipulovanie s neistotami a strachom ľudí... Smer tlačí ľudí na jatky a pritom tvrdí, že obhajuje ich „ľudské práva“.

"Ale čo je totálne neakceptovateľné je bojové vystupovanie Smeru proti vakcinácii, nezmysly o ziskoch „farmafiriem“, manipulovanie s neistotami a strachom ľudí... Smer tlačí ľudí na jatky a pritom tvrdí, že obhajuje ich „ľudské práva“," hovorí bývalý člen Smeru.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok